Κλιματική κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη

230

Η αυξανόμενη συχνότητα των έντονων καιρικών φαινομένων που οδηγούν σε πολλαπλές καταστροφές δείχνει ότι πλέον έχουμε μεταβεί από την περίοδο της κλιματικής αλλαγής στην περίοδο της κλιματικής κρίσης. Οι ενδείξεις ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής του κλίματος και ότι έχουμε μπει σε μία πορεία χωρίς επιστροφή δυστυχώς αυξάνονται με τρόπο ακραία ανησυχητικό.

Ο πλανήτης μας βίωσε το 2021 την επιδείνωση της κλιματικής αυτής κρίσης με την εκδήλωση μιας σειράς ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία, κτλ). Καμία μεμονωμένη χώρα δεν είναι απρόσβλητη από παγκόσμιους, καθολικούς κινδύνους και ούτε μπορεί να τους αντιμετωπίσει μόνη της.

Κατά συνέπεια η ανάκαμψη από την κρίση εμπεριέχει μια ευκαιρία να μετασχηματιστούν τομείς, να αντιμετωπιστεί η ενδότερη πηγή της κρίσης και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα σε επόμενα σοκ, με μια ολιστική προσέγγιση, που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομική ανθεκτικότητα αλλά και στην κοινωνική, περιβαλλοντική, δημοσιονομική και ατομική.

Και αυτό γιατί παράλληλα με την κλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί με τρόπο εντυπωσιακό η ικανότητα της ανθρωπότητας να λύνει προβλήματα παγκοσμίου βεληνεκούς με την βοήθεια της Επιστήμης, των διεθνών θεσμών και οργανισμών και ένα πρωτοφανές σύστημα διεθνούς συντονισμού.

Όμως οι επιστήμονες δεν παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτές τις παίρνουν οι πολιτικοί

Πρέπει να απαντήσουμε λοιπόν σε βασικά ζητήματα:

Πως θα αντιστρέψουμε την κρίση;

Πώς η πράσινη μετάβαση μπορεί να είναι δίκαιη, δημοκρατική και συμμετοχική;

Πώς θα πετύχουμε κλιματική δικαιοσύνη;

Πώς ο πολίτης θα γίνει και παραγωγός καθαρής ενέργειας;

Πως θα αναπτύξουμε τις ενεργειακές κοινότητες;

Πώς η επίλυση του προβλήματος της κατοικίας θα ενταχτεί σε μια πολιτική ευρύτερης αστικής ανάπλασης, αλλά και μιας πορείας που θα οδηγήσει στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη;

Πως θα βοηθηθούν οι πολίτες να χρηματοδοτήσουν δράσεις για ενεργειακή απόδοση, νέα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και «καθαρότερες» μετακινήσεις;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για μας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημαίνει η Ελλάδα να είναι αυτάρκης ενεργειακά, με ενεργειακή δημοκρατία, να γίνει ο πολίτης από καταναλωτής – παραγωγός ενέργειας.

Όπως είναι ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.

Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που αποτελούν ένα στρατηγικό σχέδιο που θέτει τον άνθρωπο και την ευημερία του μαζί με το περιβάλλον στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης και διακυβέρνησης.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιστροφή της κλιματικής κρίσης.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να πρωτοστατήσουμε υιοθετώντας αυτούς τους στόχους για να πετύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιστροφή της κλιματικής κρίσης.

Πως ; Με τη δημιουργία ορισμένων βασικών προϋποθέσεων όπως:

Ενίσχυση των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης μέσω αποκέντρωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Προώθηση βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης με επίκεντρο τις πόλεις κάτι που αναμένεται να συμβάλλει θετικά συνολικά στην εφαρμογή όλων των στόχων.

Στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν ο οποίος πρέπει να εστιάζει στην ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή και να περάσουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να το πετύχουμε όλοι μαζί πολίτες και Κίνημα συνεργαζόμενοι στο σχεδιασμό για τη χωρική ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή.

Σχεδιάζουμε λοιπόν με συναίνεση, επικουρικότητα, εκπροσώπηση, διαφάνεια, λογοδοσία, κ.ά. για το λαό με το λαό. Είναι μονόδρομος για τη χώρα μας.

 

* O Kωνσταντίνος Κιτιξής είναι  Οικονομολόγος, MSc  Τοπική & Περιφερειακή Ανάπτυξη & Αυτοδιοίκηση, Αντιπρόεδρος 4ου Περιφερειακού Τμήματος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του  ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής