Η μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού δεν κερδίζεται με επικοινωνιακές  φιέστες

264

της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου*

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός “εγκαινίασε” ξανά το πρόγραμμα για δωρεάν μαστογραφίες που υπάρχει και έχει νομοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ιστορία αναφέρω ότι από το 2018 υπάρχει ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ αναλάμβανε το κόστος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για τις γυναίκες. Το “νέο” πρόγραμμα που “εγκαινίασε” ο πρωθυπουργός προσθέτει ένα sms μέσω του οποίου θα ειδοποιούνται οι γυναίκες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα. Αυτή είναι η μόνη διαφοροποίηση.

Στη χώρα μας έχουμε δυστυχώς ένα τεράστιο έλλειμμα κουλτούρας πρόληψης και έτσι η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα.

Είναι όμως κοροϊδία και εμπαιγμός να εξαγγέλλεται κάθε χρόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πρόγραμμα που ήδη λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια. Όταν αυτό μάλιστα γίνεται χρησιμοποιώντας το όνομα μιας γυναίκας που έδωσε με δύναμη και αξιοπρέπεια την άνιση μάχη απέναντι στον καρκίνο, αυτό αποτελεί ύβρη. Θα περιμέναμε από τον Κ. Μητσοτάκη να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της δημόσιας υγείας. Τώρα μάλιστα που μέσα στα δυο χρόνια πανδημίας φάνηκε περίτρανα σε όλους η μεγάλη αξία ενός ισχυρού Ε.Σ.Υ. Αντί λοιπόν να επενδύσει ουσιαστικά στις δημόσιες δομές υγείας και τους ανθρώπους που την υπηρετούν, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει ξανά τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Από το 2012 λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης το “Κέντρο Μαστού”, που εξυπηρετεί πολλές γυναίκες του νομού, χωρίς βέβαια να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Η λειτουργία του ήταν νίκη της κοινωνίας των πολιτών. Είναι νίκη  των γυναικών της Πιερίας. Ήταν νίκη της “Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού”, ενός δυναμικού κινήματος που διεκδίκησε και πέτυχε τη δημιουργία του. Πάνω από 50 φορείς του νομού ενώσαμε δυνάμεις, συγκεντρώσαμε πάνω από 15.000 υπογραφές και με πολλές δράσεις αναδείξαμε το πρόβλημα την περίοδο 2010-2011.

Οι γυναίκες που συγκροτήσαμε την “Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού” ήμασταν εμείς που καταφέραμε το ακατόρθωτο για εκείνη τη δύσκολη οικονομικά περίοδο. Οι πρώτες αντιδράσεις των υπευθύνων της ΥΠΕ και της κυβέρνησης ήταν αποθαρρυντικές, προβάλλοντας το επιχείρημα της κάλυψης των αναγκών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς για όλες μας δε σταματήσαμε, αλλά πεισμώσαμε περισσότερο. Συνεχίσαμε τις δράσεις ενημέρωσης για την ανάγκη της έγκαιρης πρόληψης και την υποχρέωση της πολιτείας να μας προστατέψει μέσω του Ε.Σ.Υ. Πιέσαμε σε όλες τις κατευθύνσεις, και καταφέραμε το 2012 να ανοίξει τις πόρτες του το “Κέντρο Μαστού” στο Νοσοκομείο μας.

Με την υγεία μας δεν παίζουμε. Αφήνουμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια στον κ. Μητσοτάκη και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και την αποτελεσματική θεραπεία του. Συνεχίζουμε με σεβασμό σε όσες γυναίκες έδωσαν και δίνουν ακόμα τη μάχη εναντίον του, με σεβασμό στη μνήμη όσων δεν είναι πια μαζί μας.

 

* Η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου είναι Υπεύθυνη Φεμινιστικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας