Βαγγέλης Λαγδάρης: Η «λιποταξία» του κ. Μανώλα από τα προβλήματα του δήμου μας…

338

Στις 8/06/22 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα : «Προγραμματισμός και υλοποίηση των απαραίτητων έργων για την άρδευση του δήμου Πύδνας Κολινδρού», ύστερα από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξής μας.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος μάς ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει, επειδή ήταν αναγκασμένος να παραστεί σε εκδήλωση του φεστιβάλ Ολύμπου.

Η απόφασή του να αποχωρήσει από μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση θεωρήθηκε από όλους εντελώς απαράδεκτη τη στιγμή που θα μπορούσε, εφόσον το ήθελε , είτε να μεταθέσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είτε να στείλει έναν από τους αντιδημάρχους του στην εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Πεποίθησή μας είναι ότι η απουσία του δημάρχου ήταν προαποφασισμένη και η δικαιολογία του προσχηματική, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση που θα ακολουθούσε και θα έπρεπε να εξηγήσει τις ενέργειές του, ή και γιατί φοβόταν, ενδεχομένως, μήπως αποκαλυφθεί η άγνοιά του για τόσο σοβαρά θέματα του δήμου μας.

Άλλωστε, το σύνδρομο της αυτάρκειας που τον διακατέχει δεν του επιτρέπει να μοιρασθεί με άλλους μέσα σε θεσμικό πλαίσιο και σε μια οργανωμένη συζήτηση ιδέες, προτάσεις και ανταλλαγή απόψεων. Τα αποτελέσματα της στάσης του αυτής είναι δραματικά για τον δήμο μας, αφού κανένας σχεδιασμός και κανένα κρίσιμο για την ανάπτυξη του δήμου μας σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί ή προχωρήσει στη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Μανώλας, οπαδός της ακινησίας και της αδράνειας, απλώς παρακολουθεί ως παρατηρητής και σχολιαστής των ενεργειών της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που τα πάντα έχουν βαλτώσει. Ό,τι κινείται έχει σχέση με έργα που εμείς είτε είχαμε ωριμάσει και εξασφαλίσει την χρηματοδότηση είτε είχαμε ξεκινήσει την υλοποίησή τους.

Ενδεικτικά, για να μη φανεί ότι υπερβάλλουμε, θα σταθούμε μονάχα στο θέμα της άρδευσης. Κατά τη θητεία μας μελετήσαμε και σχεδιάσαμε ένα μεγαλεπήβολο έργο που αφορούσε στην άρδευση όλης της γεωργικής και καλλιεργήσιμης γης του δήμου μας από τον δεξιό κλάδο του Αλιάκμονα. Ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα συντελέσει αποφασιστικά στην αύξηση της παραγωγής και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Για τη μελέτη του έργου αυτού, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, ο κ. Μανώλας μας κατηγορούσε προεκλογικά ως αιθεροβάμονες και ότι, αν εκλεγόταν, θα ζητούσε διευκρινίσεις για τη «σπατάλη» τέτοιων ποσών. (το σχετικό βίντεο από τις προεκλογικές του ομιλίες είναι στη διάθεση όλων). Σήμερα το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, αλλά δυστυχώς, αν ευσταθούν οι πληροφορίες μας, η άρδευση περιορίζεται μόνο στη δημοτική ενότητα του Αιγινίου, και δεν περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας όπως τις είχαμε συμπεριλάβει στην αρχική πρόταση μας.

Οι ευθύνες του κ. Μανώλα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι τρομακτικές. Άλλωστε, αφού το έργο αυτό δεν το πίστεψε ποτέ, πώς να το διεκδικήσει; Βέβαια, δεν περιμέναμε περισσότερα από έναν Δήμαρχο που λειτουργεί ως κοινοτάρχης ξεπερασμένων εποχών. Εκείνοι τουλάχιστον δικαιολογούνταν, γιατί δε διέθεταν ούτε τους πόρους ούτε τα μέσα για να συλλάβουν κάποιο μεγάλο έργο.

Βαθιά νυχτωμένος για το τι σημαίνει σχεδιασμός και μελέτες, αναπτυξιακή στρατηγική και παρεμβάσεις ουσίας, απομονωμένος στο γραφείο του, διεκπεραιώνει απλώς μια στοιχειώδη διαχείριση της καθημερινότητας, αφήνοντας τον χρόνο να κυλάει, ενώ η ερήμωση και εγκατάλειψη είναι διάχυτη. Μοναδική του έγνοια είναι πώς θα συκοφαντήσει και θα μειώσει τους αντιπάλους του.

Οι πολίτες βέβαια δεν περιμένουν πια τίποτα από τον ίδιο και εμείς νιώθουμε απόλυτα την απογοήτευσή τους και την αγωνία τους. Ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ευτυχώς υπήρξε ομόφωνη απόφαση να καλέσουμε τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για να τους ενημερώσουμε για το θέμα της άρδευσης από τον Αλιάκμονα, ώστε να πιέσουμε αποφασιστικά να μην ακυρωθεί ένα τέτοιο έργο, που είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2019.