Φεστιβάλ Ολύμπου: 50 χρόνια Πολιτισμός και συνεχίζουμε!

Η παρουσίαση του προγράμματος του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου

278

Σε μια ζεστή και άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης, η παρουσίαση του προγράμματος του  51ου Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες», όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.. Το 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά το ταξίδι του 1 Ιουλίου, με την εικαστική έκθεση του Αστέρη Γκέκα «Προσωπική μυθολογία» και ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

Φεστιβάλ Ολύμπου: Κάθε χρόνο και καλύτερο

Το Φεστιβάλ Ολύμπου κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο, επεσήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, με βασικά «όπλα» στη φαρέτρα του, τον πολιτιστικό πλούτο που «κουβαλά» στην πλάτη της η Πιερία, η  μαγεία των χώρων που υποδέχονται τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, αλλά και οι άνθρωποι του,  που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να το υπηρετούν το θεσμό. «Το Φεστιβάλ Ολύμπου λάμπει και θα λάμπει. Όσο θα υπάρχει η Πιερία θα υπάρχει και το Φεστιβάλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστος και γνωστοποίησε ότι η τιμώμενη χώρα το 2023 θα είναι η Ινδία.

Στη φιλοσοφία και το πλαίσιο των εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής  κ.  Γιώργος Χανδόλιας ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής για τη συνεργασία και το αποτέλεσμα μέσα από δύσκολες συνθήκες μετά από μια πανδημία που άφησε το δικό της αποτύπωμα.  Ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, με ειδική αναφορά στον μεγάλο συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη και χώρο για νέους δημιουργούς

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Δ.Σ του ΟΡΦΕΟ τίμησε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου κα Κυριακή Σπανού και το Θεσσαλικό Θέατρο, το πρώτο περιφερειακό θέατρο της χώρας.

Ιδιαίτερα συγκινημένη, παραλαμβάνοντας τη τιμητική διάκριση, η κα Σπανού χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Ολύμπου ένα φωτεινό παράδειγμα εξωστρέφειας και πολιτισμού.

Οι συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ

«Το Φεστιβάλ Ολύμπου αναδεικνύει τον τόπο μας επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου. «Το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν είναι μόνο Πιερία, είναι Κεντρική Μακεδονία είναι όλη η Ελλάδα. Το φεστιβάλ Ολύμπου είναι οι άνθρωποι του», ανέφερε.

«Η πορεία του Φεστιβάλ μας έχει σημαδέψει λίγο πολύ όλους. Ως  δήμος Κατερίνης συμπαραστεκόμαστε  κάθε χρόνο πιο ισχυρά. Είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα θα είναι εκπληκτικό όπως και τις άλλες χρονιές», σημείωσε ο αναπληρωτής δημάρχου Γιώργος Νταντάμης.

«Το εκπληκτικό πολιτιστικό φορτίο και οι ισχυροί συμβολισμοί που έχουν οι τόποι όπου κυρίως διαδραματίζονται  οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου, αποτελούν την ισχυρότερη παρακαταθήκη και τα ισχυρότερα εφόδια ώστε και το 2ο μισό του αιώνα που διανύουμε να είναι τόσο καλό όσο και το προηγούμενο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος.

«Είμαι συγκινημένος που μπαίνουμε στην 6η δεκαετία. Το Φεστιβάλ  έχει φτάσει σε όλη την Ελλάδα, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας. Είμαι  βέβαιος ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες», τόνισε ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας.

Στον χαιρετισμό της η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια τόνισε χαρακτηριστικά ότι πολύ λίγα Φεστιβάλ στην Ελλάδα μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν μια ισχυρή ταυτότητα. Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα από αυτά.

«Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένας θεσμός που λαμπρύνει τον τόπο μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης προσθέτοντας πως η στήριξη και η συνεργασία είναι δεδομένη.

Τις εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσίασαν στο κοινό ο διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Νίκος Γραίκος και η σεναριογράφος – εκπαιδευτικός Μάτα Κούρτη, μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους χορηγούς του Φεστιβάλ από τον υπεύθυνο της Εφορίας Χορηγιών Ραφαήλ Μετενίδη, αλλά και  τους 150 εθελοντές που και φέτος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά οι Ιωάννα Ηλιάδου, η Μαρία Τσομπανοπούλου, ο Κοσμάς Τσομπανόπουλος, και η Εκατερίνα Ελενίδη. Την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος είχε ο μαέστρος Ευθύμης Μαυρίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας κ. Γιώργος Τζήμας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ Κατερίνης κ .Φάνης Τερζόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Γιώργος Τσιαλός, ο αν. Διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Δημήτρης Μπέης, εκπρόσωποι των βουλευτών, φορέων πολιτιστικών συλλόγων, εθελοντών και πλήθος κόσμου.

Επόμενος σταθμός της παρουσίασης του καλλιτεχνικού προγράμματος του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου, την Τρίτη 14 Ιουνίου, στην Αθήνα, στο μουσείο Ακρόπολης.