EE: USB-C όλοι οι φορτιστές φορητών συσκευών από το 2024

301

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με το θέμα του κοινού φορτιστή, ένα θέμα για το οποίο οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου 13 χρόνια!

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, όλοι οι κατασκευαστές φορητών συσκευών θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση εφόσον θέλουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη. Πρακτικά, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει το USB-C με εξαίρεση την Apple, καθώς το iPhone συνεχίζει να χρησιμοποιεί θύρα Lightning. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσον αφορά το iPad η Apple έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί σε όλο και περισσότερα μοντέλα το USB-C ως υποδοχή φόρτισης και γενικότερα υπάρχει η εκτίμηση ότι αν όχι από το iPhone 14 αλλά ενδεχομένως το iPhone 15 θα λειτουργούν με USB-C.

Ο κανονισμός αφορά σχεδόν το σύνολο των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών:  smartphones, κινητά τηλέφωνα, tablets, e-readers, ακουστικά (ενσύρματα και ασύρματα), ψηφιακές κάμερες, φορητές παιχνιδομηχανές και φορητά ηχεία. Επιπλέον, μέσα σε διάστημα 40 μηνών από την ημερομηνία που ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ θα πρέπει και οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptops) να υιοθετήσουν στα νέα μοντέλα τους το USB-C. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, πολλά από τα νέα laptops που κυκλοφορούν χρησιμοποιούν φορτιστές με USB-C υποδοχή.

Η παραπάνω εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή προκειμένου να φορτίζουν τις συσκευές τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει επίσης ότι θα δούμε σταδιακά όλο και περισσότερες εταιρείες να ακολουθούν το παράδειγμα της Apple και της Samsung και να μην τοποθετούν φορτιστές μέσα στις συσκευασίες των νέων προϊόντων τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αυτή η κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα μία εξοικονόμηση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ ετησίως που αφορούσε τις αγορές φορτιστών στην Ευρώπη. Επιπλέον, εκτιμάται πως κάθε χρόνο 11.000 τόνοι άχρηστών φορτιστών καταλήγουν στα σκουπίδια.