ΔΕΥΑΚ: Η απόλυτη κάτοχος της αυθεντίας της Αλήθειας

461

Από το πρωί της Δευτέρας, δημοτικοί σύμβουλοι, συνεργάτες και φίλοι της δημοτικής αρχής, κατέβαλλαν φιλότιμες προσπάθειες να εδραιώσουν στην αντίληψή μας ως μόνη “αλήθεια” το φυτοπλαγκτόν στις ακτές της Πιερίας.

Στις 2:38μ.μ. μαθεύτηκε απόφαση της Π.Ε. Πιερίας (Τμ. Κτηνιατρικής), περί απαγόρευσης της αλιείας οστρακοειδών στο Βαρικό, με το αιτιολογικό των “έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν λόγω βλάβης στον Βιολογικό και της εκροής ακατέργαστων λυμάτων“. Στις 3:26μ.μ., μαθεύτηκε η “Ορθή Επανάληψη” της απόφασης, με ώρα υπογραφής της, την 3:07μ.μ.(!), με την αόριστη, πλέον, αιτιολογία  “λόγω εκτάκτων συνθηκών”. Και κάπου εκεί, η αστική ευγένεια μας εγκατέλειψε.

Ακολούθησε Δελτίο Τύπου της ΔΕΥΑΚ, το οποίο ξεκινά, με την εμμονή στην μόνη “αλήθεια”, αυτήν του φυτοπλαγκτόν (που προέταξε “μακροσκοπικά”(!!!) και η Π.Ε. Πιερίας στο δικό της δελτίο) με επίκληση της ανακοίνωσης του Δήμου Αγιάς! Η υπερσυσσώρευσή του, δεν θα έπρεπε, για τον φόβο των Ιουδαίων έστω, να αξιολογηθεί ως δείκτης πιθανής πρωτογενούς μόλυνσης, από απόβλητα ?

Για την αλήθεια της “απόστασης του Βιολογικού από τη θάλασσα και το νοτιότερο άκρο του νομού μας και της επικρατούσας άπνοιας“. Δηλαδή, αν το “πλαγκτόν” στις νότιες ακτές μας, τελικά αποδειχθεί “σκ….όν”, τότε αποκλείεται να προέρχεται από τον Βιολογικό, λόγω θέσης και πρόσκαιρων καιρικών συνθηκών? Δλδ. ο άνεμος, εκκινεί τη ροή των υδάτων στα ρέματα και η άπνοια λειτουργεί ως φραγμός τους?!!! Κι εδώ θυμάται κανείς την περσινή επιχειρηματολογία της ΔΕΥΑΚ από την ανάποδη. Της επίδρασης δλδ. των “δεξιόστροφων ρευμάτων” όταν το “πλαγκτόν” εμφανίστηκε από την άλλη πλευρά, στην Ολυμπιακή Ακτή?

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, επιβεβαίωσαν τον κατάλληλο και επαρκή εξοπλισμό του Βιολογικού…“. Παρακαλούμε για τη χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης, υπογεγραμμένης από τους καταρτισμένους προς τούτο, δημοτικούς μας συμβούλους! Αστειότητες!

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα του Βιολογικού, σύμφωνα με το πρόστιμο ύψους 149.000€ που επέβαλε η Αντιπ/ρχης Πιερίας, το 2021, πάνε πολύ πίσω, με τις ευθύνες να αγγίζουν και την πρώην δημοτική αρχή. Η απόφαση, αναφέρει διαπιστώσεις αυτοψιών της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Υδρ/νομίας, από το 2017 έως και το 2021. Αυτό που έχει αξία, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάδειξη του ψεύδους, είναι να διενεργηθεί εκ νέου, αυτοψία από την ίδια υπηρεσία και να επιβεβαιωθεί αρμοδίως:

1ον. Η καταστροφή του “άγνωστου αγωγού που προερχόταν από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού“, μέσω του οποίου “εκτρέπονταν ανεπεξέργαστα λύματα στον Αίσωνα“?

2ον. Αν εφοδιάστηκε, ο Βιολογικός με εφεδρείες σε μηχανολογικό εξοπλισμό όπως προβλέπει η ΑΕΠΟ?

3ον. Αν γίνεται σήμερα επαρκής δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων με αεριστήρες σε 9 θέσεις όπως προέβλεπε η σχετική ΑΕΠΟ?

“Η ΔΕΥΑΚ, προέβη άμεσα στις απαραίτητες δειγματοληψίες ..“. Πότε? Από που? Πως? Ή μάλλον από που κι ως που? Δηλαδή, είναι ταυτόχρονα ελεγχόμενη και ελεγκτής για πιθανές παρατυπίες ως προς τη λειτουργία της?  Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που έλαβαν οι ελεγχόμενοι, είναι τα αποδεικτικά στοιχεία της “αλήθειας” της ΔΕΥΑΚ, που αναμένουμε?

Όσο για την κίτρινη δημοσιογραφία και τη στείρα αντιπολίτευση με ταπεινά κίνητρα… αν αποδειχθεί ότι, περί αυτού πρόκειται, έχει ο καιρός γυρίσματα. Κάποτε εξυπηρετούσε κάποιους από εσάς, τώρα ήρθε η σειρά άλλων και τίποτα δεν αποκλείει να εξυπηρετηθείτε ξανά κι εσείς στο μέλλον.

Κυρίες, Κύριοι, Αξιότιμοι/ες Σύμβουλοι

Η αφετηρία μας είναι κοινή! Είναι η αγάπη μας για τον τόπο. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με παρρησία και αποφασιστικότητα, δεν θα προκύψουν λύσεις και η κατάσταση θα χειροτερεύει, έως ότου σύντομα να είναι, πλέον, μη αναστρέψιμη.

Η χρηστή αυτοδιοίκηση, δεν ενημερώνει κατά μόνας πίσω από κλειστές πόρτες! Αναμένουμε τον γόνιμο δημόσιο διάλογο, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διευρυμένη συζήτηση, που εδώ κι έναν χρόνο, υπόσχεται η Δημοτική Αρχή, για τα ποικίλα μέτωπα προσβολής του φυσικού περιβάλλοντός μας. Με πρόσκληση όλων των τοπικών αρχών και υπηρεσιών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, οι οποίες μοιραία συνδέονται και αλληλοεξαρτώνται, ώστε οι λύσεις των προβλημάτων απαιτούν συνέργειες. Και τότε το χειροκρότημα θα είναι όλο δικό σας! Γιατί είναι ωραίο να κρατούνται οι υποσχέσεις!

Σημέλα Ελ. Ελευθεριάδου

Πολίτης (Δασολόγος MSc)