Με επιτυχία διεξήχθη το διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο του προγράμματος “Emblematic Mediterranean Mountains Plus”

380

“Το Δίκτυο “Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων” στο οποίο συμμετέχει η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. ως εταίρος, αποτελεί μία σημαντικότατη δράση εξωστρέφειας, η οποία κοινωνεί τα συγκριτικά, μοναδικά πλεονεκτήματα του Ολύμπου σε διεθνή κλίμακα. Παράλληλα κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ορεινό πλούτο των χωρών της Μεσογείου που συμμετέχουν στο εν λόγω έργο και ταυτόχρονα επιδιώκεται η προώθηση ενός καινοτόμου εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α., κα Σοφία Μαυρίδου.

Την Τρίτη, 31 Μαΐου 2022, διεξήχθησαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. και αφορά στο έργο “Μεταφορά και διάδοση των αξιών του βιώσιμου τουρισμού που φέρει το δίκτυο των εμβληματικών βουνών της μεσογειακής ενδοχώρας μέσω της διαδικασίας ανάπτυξης οίκο-διαδρομών που δημιουργήθηκαν ως μέρος του έργου EMbleMatiC” που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG MED 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις  της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο του Δήμου Δίου Ολύμπου, συμμετείχαν ως ομιλητές, προσκεκλημένοι και εταίροι από οκτώ χώρες και συγκεκριμένα, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, την Κύπρος και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, οι οποίες συνεργάστηκαν με σκοπό τη μεταφορά και μετάδοση της νέας ριζοσπαστικής πρότασης εναλλακτικού τουρισμού που ανέπτυξε Το Δίκτυο “Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων”, κατά την οποία αξιοποιούνται οι ορεινοί όγκοι που βρίσκονται στην ενδοχώρα και δρουν συμπληρωματικά με την παραδοσιακή προσφορά διακοπών στην θάλασσα.

Το συντονισμό του συνεδρίου ανέλαβε το στέλεχος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α.  Δρ. Κώστας Ζαπουνίδης, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής, κα Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, ο οποίος αποτελεί και μέλος του Δ.Σ. της Πιερικής Αναπτυξιακής. Το “παρών” έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου, κος Βασίλης Βροχαρίδης, ενώ την τοπική Δασική Υπηρεσία εκπροσώπησε η κα Ελευθεριάδου. Το συνέδριο χαιρέτησαν οι προσκεκλημένοι κα Daniela Matic-πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Neum (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), κος Lluis Vall-Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Bergueda (Ισπανία) και κος Ercole Storti-Πρόεδρος Αναπτυξιακής Baldo-Lessinia (Ιταλία) καθώς και η κα Παρτσαλίδου-Διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι επιμέρους στόχοι του έργου, όπως η εξισορρόπηση των συγκεντρώσεων των τουριστικών ροών ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η βελτίωση των οικονομικών οφελών για τις εμπλεκόμενες περιοχές. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αειφόρες τεχνικές και εργαλεία για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές, με γνώμονα την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος.

Τέλος, συζητήθηκε εκτενώς το μέλλον του δικτύου Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων και οι δράσεις που πρόκειται σύντομα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν. Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων χωρών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τις ομορφιές του μυθικού μας βουνού, του Ολύμπου, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου με την υλοποίηση τεχνικής συνάντησης μεταξύ των εταίρων του έργου και με την υλοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης σε σημεία της εμβληματικής οίκο-διαδρομής του Ολύμπου, με την εξαιρετική διοργάνωση της Πιερικής Αναπτυξιακής και των στελεχών της να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες.