Roland Garros: Σήκωσε το 14ο στο Παρίσι και έφτασε τα 22 slams ο Rafa ! (videos)

Μια ακόμα μέρα που γράφει ιστορία στο Παρίσι ο Rafael Nadal, ο οποίος δεν θα μπορούσε να χάσει αυτόν τον τελικό και έφτασε τα 14 τρόπαια στο Roland Garros και τα 22 Grand Slams στην απίστευτη καριέρα του!

278

Σε μια ακόμα σπουδαία παράσταση στο Βασίλειό του, στο Philippe Chatrier, ο Rafael Nadal συνέτριψε τον Casper Ruud με 6-3, 6-3, 6-0 και αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Roland Garros για 14η φορά στην καριέρα του.

Είναι οι περισσότερες φορές που έχει κερδίσει οποιοσδήποτε παίκτης οποιοδήποτε τουρνουά στην ιστορία του επαγγελματικού τένις, ξεπερνώντας μάλιστα το δικό του ρεκόρ στο Παρίσι, δηλαδή τους 13 τίτλους.

Επίσης ο Rafa έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρωταθλητής στο Roland Garros, λίγες μέρες αφού έκλεισε τα 36 του, ξεπερνώντας ένα ρεκόρ 50ετίας που είχε ο Andres Gimeno από το 1972, όταν κέρδισε τον τίτλο στην ηλικία των 34 ετών και 10 μηνών.

Ο Nadal έφτασε τους 22 Grand Slams τίτλους, δημιουργώντας μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά από τους μεγάλους αντιπάλους του για τη μάχη του GOAT, αφού Novak Djokovic και Roger Federer έχουν από 20 Slams.

Είναι απίθανα αυτά που έχει καταφέρει να πετύχει στο Παρίσι ο Rafa, ο οποίος έχει κερδίσει μόνο σ’ αυτό το τουρνουά όσους τίτλους σε Slams είχε συνολικά στην καριέρα του ο Pete Sampras, άλλοτε κορυφαίος όλων των εποχών και πρωτοπόρος σε Slams μέχρι να έρθει οι εποχή των “Big 3”.

Αυτή ήταν η 112η νίκη του στο Roland Garros σε 115 αναμετρήσεις, ενώ κερδίζει για 7η φορά έναν τελικό στο Philippe Chatrier χωρίς να χάσει σετ, με τα χαμένα 6 games να είναι ο δεύτερος καλύτερος απολογισμός του, μετά το άκρως εντυπωσιακό 6-1, 6-3, 6-0 με το οποίο είχε κερδίσει τον Federer στον τελικό του 2008.

Αυτός ήταν ο 4ος τίτλος του στη φετινή χρονιά και είναι η 1η φορά στην καριέρα του που κερδίζει τα 2 πρώτα Grand Slams της χρονιάς! Αύριο ο 36χρονος Ισπανός θα επιστρέψει στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα ανεβεί και στο Νο.3, ενώ θα διευρύνει τη διαφορά του στο Race, όπου ήδη βρίσκεται στο Νο.1 από τις αρχές της χρονιάς.

Συνολικά ήταν ο 92ος τίτλος στην καριέρα του (92-38 σε τελικούς), που είναι το 4ο καλύτερο ρεκόρ στην open era, πίσω απ’ αυτά των Jimmy Connors (109 τίτλοι), Federer (103) και Ivan Lendl (94).

O Nadal ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στον τελικό, τον οποίο κατάφερε να ολοκληρώσει σε 2 ώρες και 18 λεπτά, κάνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος έναν εκπληκτικό αγώνα. Ολοκλήρωσε το ματς με 37 winners και μόλις 18 αβίαστα λάθη ο Ισπανός, τη στιγμή που ο Ruud, που για 1η φορά έπαιξε σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα στην καριέρα του, είχε 16 winners και 26 αβίαστα λάθη.

Ο Nadal πήρε από νωρίς το break για να προηγηθεί με 2-0 στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Ο Ruud μείωσε σε 2-1, κάνοντας break σε ένα game που ο Nadal έκανε 2 διπλά λάθη, αλλά ο Ισπανός αμέσως ανέκτησε τα ηνία και πέρασε μπροστά με 4-1, για να ολοκληρώσει το σετ στο 6-3.

Ο Ruud έκανε καλύτερο ξεκίνημα στο 2ο σετ και κατάφερε να πάρει ένα προβάδισμα με break για το 3-1. Μετά απ’ αυτό ωστόσο, ήρθε η καθίζηση για τον 23χρονο, που είδε τον Nadal να ανεβαίνει και να του κάνει αμέσως δυο απανωτά break για να πάρει τον έλεγχο και στο 2ο σετ.

Η ελεύθερη πτώση δεν σταμάτησε για τον Ruud, που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα μετά απ’ αυτό, την ώρα που ο Nadal συνέχιζε ακάθεκτος το παιχνίδι του χωρίς να χαλαρώσει ούτε στιγμή. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει τα 11 κερδισμένα games στη σειρά o Rafa, που δεν θα μπορούσε να γράψει πιο εντυπωσιακό επίλογο στο φετινό του τουρνουά στο Παρίσι.