Βασίλισσα Ελισάβετ: Εορτασμοί για τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' συμπλήρωσε τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο. Για να γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκάλυψε μια σειρά από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2022.

288
AP Photo/Alastair Grant Pool,

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ συμπλήρωσε τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο.

Η 95χρονη βασίλισσα της Αγγλίας ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 όταν πέθανε ο πατέρας της, Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’. Φέτος, έγινε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που φτάνει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, ξεπερνώντας την 63χρονη βασιλεία της βασίλισσας Βικτώριας.

Για να γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκάλυψε μια σειρά από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά και θα τιμήσουν τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσε στο Twitter, το Παλάτι παρουσίασε όσα διοργανώνει. Ανάμεσα σε αυτά, είναι: λειτουργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου προς τιμήν της μακράς βασιλείας της Ελισάβετ, εορταστικά πάρτι στους δρόμους κατά μήκος της Αγγλίας και φωτισμός 1,500 φάρων σε όλη τη χώρα. Εν όψει της εκδήλωσης, θα έχουν φυτευθεί 6.000 δέντρα στο όνομα της βασίλισσας για την προώθηση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια καλοκαιρινή συναυλία με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ένας διαγωνισμός ομορφιάς, ένας διαγωνισμός ψησίματος με πρόεδρο τη διάσημη μαγείρισσα Μέρι Μπέρι. Η πρώτη εκδήλωση δεν είναι άλλη παρά ένας διαγωνισμός εφεύρεσης μιας νέας συνταγής πουτίγκας.

Ο εορτασμός του Πλατινένιου Ιωβηλαίου πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Μαϊου με ένα 90λεπτο σόου σε αρένα που περιλάμβανε περισσότερα από 500 άλογα και 1.000 περφόρμερ. Μια διοργάνωση που, όπως αναφέρει το Παλάτι «μετέφερε το κοινό σε ένα ταξίδι ιστορίας από την Ελισάβετ Α’ μέχρι το σήμερα».

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση θα γιορτάσει τα 70 χρόνια υπηρεσίας της βασίλισσας με δημόσιες δράσεις. Αυτές οι ημέρες θα κηρυχθούν αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στις 2 Ιουνίου, η πρώτη από τις δραστηριότητες για τον εορτασμό των γενεθλίων της βασίλισσας είναι η ετήσια παρέλαση Trooping the Colour. Φέτος, έχει προγραμματιστεί μια ολοκληρωμένη εκδήλωση με περισσότερους από 1,200 αξιωματικούς και στρατιώτες, μετά την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, το Παλάτι του Μπάγκιγχαμ θα φιλοξενήσει τον Ιούλιο πορτρέτα της βασίλισσας από το 1953 έως το 1956 που απαθανάτισε η φωτογράφος Ντόροθι Γουάιλντινγκ, μαζί με τα κοσμήματα που φόρεσε σε αυτές τις φωτογραφίσεις. Το κάστρο του Γουίνσδορ θα φιλοξενήσει το φόρεμα της στέψης το 1953 και το Robe of Estate. Το Παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο θα στεγάσει ενδύματα που φόρεσε η βασίλισσα σε προηγούμενους εορτασμούς Ιωβηλαίων: Ασημένιο για τα 25 χρόνια, Χρυσό για τα 50 και Διαμαντένιο για τα 60 χρόνια βασιλείας.