Ο Δήμος Κατερίνης στην 1η διαδικτυακή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: Smart Tourism Destinations

331
Στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των 50 τουριστικών προορισμών – μελών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Smart Tourism Destinations συμμετείχε ο Δήμος Κατερίνης, κατόπιν της έγκρισης (8-3-2022) της πρότασης,  που κατέθεσε η Αντιδημαρχία Τουρισμού,  για τον τουριστικό προορισμό KateriniGREECE.
Ειδικότερα, στην 1η διαδικτυακή συνάντηση «KICK-OFF MEETING WITH SELECTED EU DESTINATIONS», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου,  μίλησαν οι κύριοι συντελεστές του προγράμματος:
Giovanna Galasso, Intellera, Project Leader
Misa Labarile, EC – DG GROW, Project Officer
Carlo Montino, Intellera and Alfonso Cerezo Medina, UMA
Costanza Bersani, Intellera and Antonio Collado, CARSA
Estrella Díaz-Sánchez, Stefan Hartman, Urska Starc-Peceny
Επιπλέον, οι ανεξάρτητοι ειδικοί συνεργάτες που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των κύριων εργαλείων του προγράμματος σε συνεργασία με τις 50 πόλεις-προορισμούς:
Estrella Díaz Sánchez
University of Castilla-La Mancha, Spain
Dr. Stefan Hartman
European Tourism Futures Institute, the Netherlands
Dagmar Lund-Durlacher
Eberswalde University for Sustainable Development, Austria
Tomáš Gajdošík
Faculty of Economics, Matej Bel University, Banská Bystrica, Slovakia
Marianna Sigala
University of Piraeus, Greece
Dario Bertocchi
University of Udine, Italy
Urška Starc-Peceny
Arctur Ltd, Slovenia
María Dolores Ordóñez Martínez
AnySolution, Spain
Kristian Sievers
Data Driven Smart Solutions, Finland
Mirko Lalli
Data Appeal, Italy
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, με αφορμή την πρώτη αυτή  διαδικτυακή συνάντηση των 50 τουριστικών προορισμών – μελών: «Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που θα τονώσει την επισκεψιμότητα στον Δήμο μας. Βήμα – βήμα επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε πρακτικές στρατηγικής ανάδειξης του τόπου μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις και θεσμούς, αποτελεί ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις δράσεις μας και να  βελτιώσουμε την ικανότητα διαχείρισης τουριστικών δεδομένων».
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ
Όπως τόνισε από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου:
“Η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Smart Tourism Destinations είναι βέβαιο, ότι, θα μας προσφέρει πολύτιμα εργαλεία και την τεχνογνωσία που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τα αξιόλογα τουριστικά δεδομένα του προορισμού μας. Η Ευρώπη στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη όλων των τουριστικών προορισμών, μικρών και μεγάλων και προσφέρει τα απαραίτητα μέσα για την ωφέλιμη δικτύωση μεταξύ τους.  Ταυτόχρονα μέσω του προγράμματος ορίζει εξειδικευμένους coaches που αν μη τι άλλο θα αποτελέσουν την πηγή καθοδήγησης/πληροφόρησής μας, αλλά και το εχέγγυο της πιο άριστης ανταπόδοσης προς τον Τουρισμό της περιοχής μας από μία τέτοια συμμετοχή.
Η εναρκτήρια διαδικτυακή ημερίδα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπήρξε εντυπωσιακή σε περιεχόμενο. Μπορώ να είμαι βέβαιη για το θετικό αποτέλεσμα που θα αποκομίσουμε από την διαδρομή μας αυτή.
Η εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει την Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης και τον Δήμαρχο, Κώστα Κουκοδήμο, αδιαμφισβήτητα θα ενδυναμωθεί με την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Smart Tourism Destinations.”
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα συναντήσεων, με πρώτη τη συνάντηση στις Βρυξέλες τον Σεπτέμβριο του 2022, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα όλων των workshops – EU Guide & Toolkit. Επίσης, έγινε ομαδοποίηση των πόλεων στα workshops, καθώς και το τελευταίο βήμα Peer learning & Matchmaking των 50 ευρωπαϊκών πόλεων-προορισμών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023.
Ο Δήμος Κατερίνης εντάχθηκε στην υπο-ομάδα των workshops μαζί με τους τουριστικούς προορισμούς της Πάφου (Κύπρος), της Χαλκιδικής (Ελλάδα), του Brasov (Ρουμανία) και της Βαρκελώνης (Ισπανία) και με coach expert την Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς Μαριάννα Σιγάλα.