Κρεσέντο Τουρκικής προκλητικότητας – με ψυχραιμία και αυστηρά απαντά η Αθήνα

156

Θερμό αναμένεται το φετινό καλοκαίρι με την Τουρκία να επιλέγει ακόμα μια φορά την πολιτική της ακραίας πόλωσης καθώς κλιμακώνει ξανά την προκλητικότητά της απέναντι στην Αθήνα αμφισβητώντας την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Άμεση η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα είναι αυτή της οποίας η εθνική κυριαρχία απειλείται, ενώ αντίστοιχα, όπως αναφερόταν, το Βερολίνο πέφτει στην παγίδα της Αθήνας με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους της χώρας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας

Νωρίτερα, επίθεση ενάντια και στη Γερμανία εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι η κυριαρχίας της Τουρκίας απειλείται από την Ελλάδα. Αφορμή για την προκλητική ανακοίνωση υπήρξε το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας τη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως “παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου”. Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Εκπρόσωπος Καγκελαρίας : «Όχι» στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Στροφή 180 μοιρών από τη Γερμανία στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς στο Βερολίνο πλέον αλλάζει στάση με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας να απαντά σε σχετική ερώτηση του OPEN και του Παντελή Βαλασόπουλου, καταδικάζοντας την προκλητικότητα της Άγκυρας και σημειώνοντας εμφατικά ότι δεν αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Μετά την απάντηση που υπήρξε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και μία μέρα μετά τη συνάντηση που προηγήθηκε ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Όλαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ο οποίος βρισκόταν και στη συνάντηση των δύο ηγετών κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων έδειξε και τους χάρτες της γαλάζιας πατρίδας, απάντησε σε ερώτηση του Παντελή Βαλασόπουλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπούχνερ, η θέση της Γερμανίας είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπέρπτήσεις. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στους άλλους εταίρους και τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ τέλος δε γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουσιαστικά δηλαδή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έθεσε το ζήτημα το ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά τα σύνορα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Σολτς και Μητσοτάκη η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση όσων είχε πει η κυρία Χόφμαν και θα υπάρξει νέα στάση της Γερμανίας, ειδικά μετά τα όσα ανέφερε κα ο πρόεδρος Μακρόν στις Βρυξέλλες.