Αλλεργίες: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία & οι αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο ζωής

194

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής, πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας κάθε χρόνο.

Τα άτομα που ζουν με αλλεργίες είναι επιρρεπή σε διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Τι είναι οι αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία, γνωστή ως αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει αντισώματα για να προστατεύσει το σώμα από αυτά τα αλλεργιογόνα.

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί λόγω τροφικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας, οι αλλεργίες αποτελούν την έκτη κύρια αιτία χρόνιων παθήσεων στις ΗΠΑ.

Τα κοινά συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

– φαγούρα στα μάτια
– φτάρνισμα
– κνίδωση και εξανθήματα
– βαριά αναπνοή από το στόμα
– συριγμό και δύσπνοια
– πονοκεφάλους
– βήχα

Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

– πόνο στο αυτί και μολύνσεις αυτιών
– ρινορραγία
– προβλήματα πεπτικού

Παρότι είναι κοινό πρόβλημα υγείας, οι αλλεργίες μπορεί να δυσκολέψουν τη διάγνωση επειδή τα συμπτώματά τους μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τις αλλεργίες και η αντιμετώπιση στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Τα φάρμακα για την αλλεργία, τα γνωστά αντιισταμινικά, έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν τα συμπτώματα, συχνά ωστόσο έχουν παρενέργειες, όπως η υπνηλία που μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες και τον κύκλο του ύπνου.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φλεγμονώδεις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα, είναι πιθανό να επηρεάζουν τον εγκέφαλο, παίζοντας ρόλο στην ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης.

Με ανάλογο τρόπο, σε ένα άτομο που ζει με μια ψυχική πάθηση, τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Μελέτη του 2019 της Ιατρικής Σχολής Sackler στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ατοπικό έκζεμα σχετίζεται με κατά 14% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και 17% κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης άγχους.

Το συμπέρασμα υπογραμμίζει της σημασία μιας ολοκληρωμένης βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης για τον περιορισμό των κοινών ψυχικών διαταραχών σε άτομα με ατοπικό έκζεμα.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών περιλαμβάνουν μια εξωτερική και αισθητή αντίδραση από το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 53% των ενηλίκων που ζουν με αλλεργίες να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και να οδηγούνται σε απομόνωση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Αλλεργιών της Μεγάλης Βρετανίας.

Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο του ύπνου προκαλώντας σωματική κόπωση και επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της ψυχικής πάθησης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα (Allergy UK), το 52% των ανθρώπων που ζουν με αλλεργίες ένιωσαν την ανάγκη να υποβαθμίσουν τα συμπτώματα λόγω του φόβου απόρριψης από την οικογένεια, τους φίλους ή τον εργοδότη, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε συναισθήματα φόβου, απομόνωσης και κατάθλιψης.

Οι γονείς των παιδιών με αλλεργίες επίσης βιώνουν έντονο στρες, με το 54% να ανησυχούν μήπως τα παιδιά εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση όταν τρώνε εκτός σπιτιού.

Τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας στη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ και οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν άγχος.

Μια μελέτη του 2016 που εξέτασε τις αλλαγές στη συμπεριφορά παιδιών με αλλεργίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο αυξανόμενος αριθμός αλλεργικών παθήσεων με εσωτερικευμένες συμπεριφορές στην ηλικία των 7 ετών έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις», καθώς τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.

Μελέτη του 2018 βρήκε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των εποχιακών αλλεργιών και των διαταραχών της διάθεσης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Δεδομένου ότι οι αλλεργίες συνδέονται με τη φλεγμονή, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να ακολουθούν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά. Η προσθήκη φρέσκων φρούτων και λαχανικών με αντιοξειδωτικά θα ενισχύσει επίσης το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η αποφυγή αρωμάτων (π.χ. αρωματικά κεριά) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη των ερεθισμάτων.

Οι γιατροί ενθαρρύνουν τέλος, ενήλικες και παιδιά, να ακολουθούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής που συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική ευεξία.