Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Προεδρεύουσα στη σημαντική συνάντηση με την Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

304

Στην υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα συνάντηση ελληνικής αντιπροσωπείας Βουλευτών με Βαυαρούς Βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) και Υπουργούς της Γερμανικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στη Βουλή των Ελλήνων, προήδρευσε η κυρία Μάνη.

Αναφερόμενη κατ’ αρχάς στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, η Βουλευτής τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου να επιτευχθεί ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, ως πλέον ενδεδειγμένη λύση, προτείνεται η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, με δίκαια κριτήρια σε όλα τα κράτη μέλη.

Επίσης, η κυρία Μάνη σημείωσε ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία και οι ψευδείς καταγγελίες περί ανυπόστατων επαναπροωθήσεων επιβάλλουν, μια συνεκτική αντιμετώπιση από την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να εμμείνει στην ανάγκη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης του 2016, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τη συνδρομή της Ελλάδας στη νέα προσφυγική κρίση.

Η κυρία Μάνη επισήμανε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν επεδείκνυε ανθρωπισμό και αλληλεγγύη προς κάθε πραγματικό πρόσφυγα αλλά και προς τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής που βρίσκονταν στο επίκεντρο της όποιας κρίσης. Το ίδιο πράττει και με τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Έως τώρα έχουν φθάσει στη χώρα μας περισσότεροι από 26.000 Ουκρανοί πολίτες και σχεδόν 11.500 έχουν λάβει άδεια διαμονής προσωρινής προστασίας.

Στα ερωτήματα που τέθηκαν δε από τη βαυαρική αντιπροσωπεία αναφορικά με το ρόλο του οργανισμού Frontex και τη στάση της Τουρκίας, η κυρία Μάνη υπογράμμισε ότι ο οργανισμός παρέχει πολύτιμη συνδρομή στις εθνικές αρχές, πρωτίστως για τη διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα, και έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, σε ποσοστό άνω του 80%, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.