5ο Γυμνάσιο Κατερίνης: «2η Διακρατική Συνάντηση του Σχεδίου ERASMUS+ KA229  στην Κατερίνη»

450

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος  «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229», Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, Erasmus+ 2020 με τίτλο: “ Caring for Europe – Solidarity with Greece ”,  στο οποίο συμμετέχουν  σχολεία από το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και  την Γερμανία,  το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης και ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης οργάνωσαν από 9 Μαΐου μέχρι 13 Μαΐου διακρατική συνάντηση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 8 εκπαιδευτικοί και 49  μαθητές και μαθήτριες από τις  παραπάνω  χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/τριες της Εθελοντικής ομάδας του σχολείου μας  υλοποίησαν δραστηριότητες με επίκεντρο τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη που προέβλεπε το πρόγραμμα. Η Παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας αποτελείται από 19 μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου και τις υπεύθυνες: Τασοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Βαρβάρα, Αντωνιάδου Άννα,  Βαΐα Αγγέλη και Ελένη Σαμαρά.

Ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν:

1η μέρα, Δευτέρα 9/5/2022

Μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού έγινε η υποδοχή των εταίρων μας.  Το καταπληκτικό αυτό πάρτι, οργανώθηκε από τον κ. Τσολακίδη Ηλία και τους συνεργάτες του στον χώρο του Καπνικού. Τα παιδιά και οι καθηγητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έφαγαν, χόρεψαν, έπαιξαν, τραγούδησαν κι έγιναν μια ομάδα!

2η μέρα, Τρίτη 10/5/2022

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την οργάνωση Χαριστικού παζαριού στον Καπνικό. Συγκεκριμένα, οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων ξεχώρισαν σε κατηγορίες, αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια κτλ.) που είχαν ήδη συγκεντρώσει για να τα διανείμουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Το μεσημέρι ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Βεργίνας. Στο κλείσιμο της μέρας οι μαθητές περιηγήθηκαν στο πάρκο της Κατερίνης και απόλαυσαν τη συναυλία της ροκ μπάντας του Μουσικού σχολείου Κατερίνης.

3η μέρα, Τετάρτη 11/5/2022

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με το Χαριστικό παζάρι. Το πρωί οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων έστησαν με τη βοήθεια της εθελοντικής ομάδας “Ο τόπος μου”, στην πλατεία Ελευθερίας, τα αντικείμενα που είχαν συλλέξει κι έπειτα τα διέθεσαν δωρεάν σαν σε όσους τα είχαν ανάγκη. Το μεσημέρι, καθηγητές και μαθητές,  ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Έπειτα ακολούθησε πεζοπορία μέσα στο δάσος, στην πανέμορφη διαδρομή: Πριόνια- παλιός Αγ. Διονύσιος. Στην επιστροφή επισκέφτηκαν τον πύργο παρατήρησης, πυροπροστασίας του Ολύμπου στην περιοχή Πλάκα Λιτοχώρου  που ανήκει στο πρόγραμμα της εθελοντικής ομάδας : “Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος”.

4η μέρα, Πέμπτη 12/5/2022

Το τελευταίο πρωινό, το σχολείο μας, το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, υποδέχτηκε θερμά τους μαθητές και καθηγητές των σχολείων του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Γερμανίας. Αρχικά, η διευθύντρια, κ. Ελένη Σαμαρά τους καλωσόρισε επίσημα. Στη συνέχεια,  τμήμα της εφορείας χορευτικού της  Εστίας Πιερίδων Μουσών παρουσίασε χορούς του Πόντου. Ακολούθησε παρουσίαση του σχολείου μας και των δράσεων της εθελοντικής μας ομάδας. Έπειτα, η κ. Τασοπούλου Μ. και η κ. Παπαδοπούλου Β. παρουσίασαν στους μαθητές των άλλων χωρών, τη χρησιμότητα της ελληνικής στις δικές τους γλώσσες καθώς επίσης και κάποιες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στις ευρωπαϊκές χώρες. Ακολούθησε κέρασμα των φιλοξενούμενων σε πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι καθηγητές του σχολείου. Η επίσκεψη τελείωσε με χορούς που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές μας με τη βοήθεια του γυμναστή, κ. Σιδηρόπουλου Π. Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Κατερίνης, κ. Ιωάννης Μπεϊνάς και ο πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αθ. Μπαρμπαγεωργόπουλος.  Αφού οι μαθητές επέστρεψαν στον Καπνικό σταθμό, με τις οδηγίες των υπευθύνων της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας  “Ο τόπος μου”  πακετάρισαν προϊόντα και τρόφιμα για τις πυρόπληκτες οικογένειες της Εύβοιας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων μεταφέρθηκαν στην Κατερινόσκαλα όπου καθάρισαν ένα κομμάτι της παραλίας από απορρίμματα. Η τελευταία μέρα του προγράμματος έκλεισε με τον πιο ευχάριστο τρόπο: ένα ξέφρενο γλέντι στον Καπνικό! Έτσι, με χορό και τραγούδι, αγκαλιές και φιλιά, έγινε ο αποχωρισμός, με την υπόσχεση όμως πως θα ξαναβρεθούμε σύντομα! Τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα γίνει η δεύτερη επίσκεψη των εταίρων στην πόλη μας και τον Απρίλιο του 2023 η ομάδα του σχολείου μας θα επισκεφτεί το Λουξεμβούργο!

5η μέρα, Παρασκευή 13/5/2022

Αναχώρηση παιδαγωγικών ομάδων-εταίρων για τις  χώρες τους.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της  Διακρατικής Συνάντησης ERASMUS+  και συνοψίζοντας  τα οφέλη του προγράμματος αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς πιστεύουμε πως πετύχαμε τους στόχους που αρχικά θέσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις ανωτέρω χώρες να βιώσουν την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ελληνική φιλοξενία. Επιπρόσθετα,  όλοι και όλες απέκτησαν επιπλέον εμπειρίες κάνοντας  πράξη για άλλη μια φορά τη θεωρία του εθελοντισμού, της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Εστία Πιερίδων Μουσών  για την στήριξη!

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη έχει αναρτηθεί στο τμήμα της ιστοσελίδας του σχολείου που είναι αφιερωμένο στο πρόγραμμα Erasmus+.

Εκ μέρους της Παιδαγωγικής ομάδας  Erasmus+ του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης

Η Διευθύντρια

Ελένη Σαμαρά