Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο Γκαλάτι  της Ρουμανίας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2

328

Με άριστη οργάνωση και θετικές κριτικές ολοκληρώθηκε η τελευταία συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο «Together το improve our Future” στη Ρουμανία. Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο πλαίσιο εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος οργάνωσε και υλοποίησε  εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βουλγαρία, και συγκεκριμένα στην πόλη Γκαλάτσι  (Galati).

Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από τις 16/05 έως και 20/5/2022, συμμετείχαν τρείς καθηγήτριες και τέσσερις  μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Ιταλία. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν: το Agrupamento de Escolas de Castro Daire από την Πορτογαλία, το Liceul Tehnologic “Eremia Grigorescu” Târgu Bujor από την Ρουμανία, το SU “Konstantin Velichkov”  από τη Βουλγαρία, το Saniye Husamettin Ozaltin Ortaokulu από την Τουρκία και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης από την Ελλάδα. Η υποδοχή όλων των συμμετεχόντων του προγράμματος έγινε από το σχολείο: “Eremia Grigorescu”  στο Târgu Bujor.

Οι στόχοι της συνάντησης – επίσκεψης περιγράφονται συνοπτικά  ως εξής:

  • Συνάντηση συντονιστών  για την συνολική διαχείριση του προγράμματος, προώθηση του προγράμματος, διάχυση αποτελεσμάτων, αρμοδιότητες κάθε χώρας. Σχεδιασμός των κοινών δραστηριοτήτων μαθητών και καθηγητών  της τελευταίας συνάντησης  του προγράμματος.
  • Καθηγητές και μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες μικτών εθνικοτήτων και διδάχθηκαν την διαδικασία λήψης αποφάσεων και εργάστηκαν με την τεχνική των έξι καπέλων.
  • Έγινε διαγωνισμός βίντεο με θέμα: “Mydreamjob” και παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες των μαθητών. Τα βίντεο των μαθητών ανέβηκαν στο etwinning του προγράμματος και θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή.
  • Οι ομάδες μαθητών με την συνδρομή καθηγητή καλλιτεχνικών δημιούργησαν έργα γκράφιτι που θα διακοσμούν την αυλή του σχολείου ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των μαθητών.
  • Αξιολόγηση της συνάντησης με συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους μαθητές και καθηγητές των συμμετεχόντων χωρών
  • Αξιολόγηση του etwinning με συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους μαθητές και καθηγητές των συμμετεχόντων χωρών
  • Διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων του προγράμματος και απολογισμός δράσεων.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Γκαλάτσι  οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης συμμετείχαν σε μια σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα:

  •  Επίσκεψη  στο Δημαρχείο και την περιφέρεια, το μουσείο τέχνης, και ξενάγηση στην πόλη.
  • Επίσκεψη στο Κάστρο του Bran και την πόλη Brasov
  • Επίσκεψη στο Βουκουρέστι, στο Κοινοβούλιο και την παλιά πόλη.