Μεγάλη ανταπόκριση μαθητών στον μαθητικό διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

230

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο  μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Μνήμη μου σε λένε Μικρασία» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος για την επέτειο 100 ετών  από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η δράση που υλοποιήθηκε από την τοπική Εκκλησία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Πιερίας, απευθυνόταν σε μαθητές των σχολείων της Πιερίας και αφορούσε τους παρακάτω τομείς:

  • Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού.
  • Διαγωνισμός Δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Δεκάδες παιδιά από διάφορα σχολεία της Πιερίας εκφράστηκαν δημιουργικά και μέσα από τα εικαστικά τους έργα και τα βίντεο αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη Μικρασιατική Καταστροφή και παράλληλα  ήρθαν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του Προσφυγικού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Τα έργα των παιδιών και των μαθητικών ομάδων  θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο ειδικής τελετής βράβευσης, η οποία θα ενταχθεί στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων τις οποίες προετοιμάζει η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όλα τα έργα αξιολογήθηκαν από δύο  Κριτικές Επιτροπές που συνεδρίασαν την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Η επιτροπή για το διαγωνισμό ζωγραφικής αποτελούνταν από τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Γκόλια, υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, την εκπαιδευτικό κα Μαργαρίτα Αμανατίδου ως εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και τον καταξιωμένο ζωγράφο κ. Θανάση Καραμήτα.

Η επιτροπή για τον διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακού βίντεο απαρτίζονταν από τον κ. Βασίλειο Δήμου ως εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, την κα Σοφία Σκούμπα ως εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γιώργο Χανδόλια.

Τα βραβεία στον διαγωνισμό ζωγραφικής απέσπασαν η μαθήτρια  Μαρία-Όλγα Τζιτζιλή (Α´ Βραβείο), ο μαθητής Βασίλης Χαριτάκης (Β´ Βραβείο)  και το τμήμα Γ1 του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης (Γ´ Βραβείο), ενώ στον διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο ο μαθητής  Νίκος Φαργκάνης και οι αδελφοί Γιώργος και Βαγγέλης Χαλκιάς.

Μαζί με τα βραβεία τους, οι διακριθέντες μαθητές θα λάβουν και ένα χρηματικό ποσό, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ολοκληρώσαμε μια από τις πιο σημαντικές επετειακές δράσεις μας για την επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή . Μέσα από τον μαθητικό διαγωνισμό τα παιδιά ξεδίπλωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και με τα έργα τους ανέδειξαν στιγμές και μορφές του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Θερμά συγχαρητήρια στους βραβευθέντες, αλλά και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν».