Δήμος Κατερίνης – ΔΗΚΕΔΗΚ : Προβολή ντοκιμαντέρ για την κοινότητα Ρομά του Πέλεκα

388

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του σκηνοθέτη Θοδωρή Σκριβάνου, παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί της α’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης. Το ντοκιμαντέρ, είναι αφιερωμένο στην κοινότητα Ρομά του Πέλεκα με αφορμή το πιλοτικό έργο της μετεγκατάστασης στα πρότυπα κοινωνικής κατοικίας. Οι μαθητές παρακολούθησαν την προβολή, μετά από πρόσκληση του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Κατερίνης και στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά».

Ακολούθησε ομιλία και συζήτηση, κατά την οποία η Συντονίστρια της δομής Κατερίνα Σαμαλή, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της πλήρους κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά, καθώς και τη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην εκδήλωση προσκεκλημένη και η Ομάδας Δράσης Κ. Μακεδονίας. H Ομάδα Δράσης (Taskforce) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση Ρομα” των EEA Grants Greece, εξελίσσεται σε σημαντικό κόμβο παρακολούθησης των πρωτοβουλιών για την ισότιμη ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. Ένα από τα μέλη της, η Μαριάννα Δήμου που έχει αναλάβει το ρόλο διαμεσολαβήτριας, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο των Διαμεσολαβητών της Ομάδας, στέλνοντας σε όλους τους μαθητές το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να σταματά να κυνηγά τα όνειρα του.

Ο Διαμεσολαβητής του Παραρτήματος Γιάννης Καραγκούνης μίλησε για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Ρομά, καθώς και στη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προσπάθεια ένταξης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΚ κος Δημήτριος Ζησιμόπουλος. «Ο Δήμος Κατερίνης εργάζεται συστηματικά με στόχο μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλα τα μέλη θα έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» είπε, ενώ ευχαρίστησε την κ.Παπαδοπούλου διευθύντρια του Γυμνασίου για την παραγωγική συνεργασία που έχει αναπτύξει με το Παράρτημα Ρομά, καθώς και τους μαθητές για την ανταπόκριση τους.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Νορβηγίας στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτουμένου από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προγράμματος (ΧΜ ΕΟΧ)  με τίτλο «Κοινωνική ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά».  Στρατηγικός εταίρος του Προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων.