Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Καληνύχτα Κεντροαριστερά, καλημέρα Σοσιαλδημοκρατία

«Η συγκρότηση σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης είναι το όραμά μου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να ενώσει όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις, «ώστε να δημιουργηθεί ισχυρός πόλος απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει όμως τίποτα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

285

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου, αλλά και η παρουσία όλων των δυνάμεων της παράταξης, σε μία επίδειξη ενότητας, σημάδεψε την πρώτη ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και μπορεί περίπου 180.000 ψηφοφόροι να επέλεξαν στις 8 Μαΐου το όνομα «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ το σήμα του ΠΑΣΟΚ, με τον πράσινο ήλιο, κυριαρχούσε παντού στο χώρο του συνεδρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναμενόταν, τράβηξε σαφείς διαχωριστικές γραμμές τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη διακυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, χαρακτηρίζοντας τον πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα ως «ακροδεξιό» και ταυτίζοντάς τον – όπως και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε – με τις θέσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί ποια είναι η διαφορά μεταξύ Καμμένου και Βελόπουλου; Μια… κηραλειφή δρόμος!».

Παρότι αναφέρθηκε στην ανανεωτική αριστερά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκατέλειψε τις προηγούμενες θέσεις του κόμματος, υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά για μία παράταξη της Κεντροαριστεράς – όταν η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανή την παράταξη και να την διευρύνει, συνεργαζόμενη με κόμματα του αριστερού χώρου – και έκανε ξεκάθαρα λόγο για μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

«Η συγκρότηση σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης είναι το όραμά μου», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να ενώσει όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις, «ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει όμως τίποτα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ θέλουν»

Παράλληλα, απαντώντας και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη μετεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ, ως προς ενδεχόμενες συνεργασίες, υπογράμμισε ότι και οι δύο «δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ θέλουν».

Και δήλωσε, καταχειροκροτούμενος: «Εμείς θα αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Ξεκαθάρισε δε προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις παρασκηνίου των συμφερόντων κι ας το πάρουν χαμπάρι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, ρωτώντας για συνεργασίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στους τρεις εν ζωή πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποδίδοντας εύσημα για τα πεπραγμένα και την προσφορά τους στην παράταξη και τον τόπο, σε μία προσπάθεια επανένωσης όλων των δυνάμεων, παλαιών και νέων, για μία νέα αρχή, που θα δώσει ρόλο πρωταγωνιστή στο ΠΑΣΟΚ, μετά από δέκα χρόνια εκλογικής κατάρρευσης.

Μιλώντας για την Ευρώπη, καταδικάζοντας απερίφραστα τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και κάνοντας λόγο για ανάγκη επιβολής εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη νέα γενιά να σταθεί στο πλευρό του για να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ, το πιο χρήσιμο – όπως είπε – κόμμα στον τόπο.

«Πρέπει να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ανέφερε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η παράταξή του να προσφέρει στον λαό μια επιλογή αξιοπρέπειας και να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από κόμματα-καρτέλ.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, όπως είπε κα ο Νίκος Ανδρουλάκης – τουλάχιστον ως όνομα και ως δύναμη στον χώρο του συνεδρίου.

Το ερώτημα είναι αν θα επιστρέψει και στις κάλπες, τόσο δυναμικά όσο οραματίζεται ο νέος του πρόεδρος.