Mνημείο Καταφυγίου Δήμου Βελβεντού: “Στην Ελλάδα του 2022 δεν μπορούμε να τιμήσουμε τους νεκρούς όπως τους αρμόζει όταν του θάβουμε ξανά κάτω από πρόσθετες μαρμάρινες πλάκες”

436

Μετά από έγκριση του συντάκτη του άρθρου, κ. Αθανάσιου Κατσιούλη, αναμεταδίδουμε το άρθρο του σχετικά με το Μνημείο Καταφυγίου του Δήμου Βελβεντού που αναρτήθηκε στο kozan.gr, και παραθέτουμε και σχόλια που έγιναν επί του άρθρου.

—–

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Κατσιούλης,

Μετά από 5 χρόνια συκοφαντίας, απαράδεκτων χαρακτηρισμών, χυδαίων ύβρεων και αβάσιμων υπονοούμενων που θίγουν άμεσα αλλά και έμμεσα εμένα και την οικογένειά μου, αποφάσισα να απαντήσω διά του τοπικού τύπου για να ακουστεί επιτέλους και η άλλη πλευρά! Αν και διαφωνώ με τη λογική της δημοσίευσης στον τύπο των προσωπικών μου κληρονομικών καταστάσεων και σχολιασμό των δικαστικών αποφάσεων, δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει άλλος τρόπος… Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι “καλοθελητές” που με κατηγορούν διάλεξαν αυτή τη μέθοδο (του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) για να πολεμήσουν εμένα και την οικογένειά μου. Προφανώς δεν ήξεραν ή πολύ απλά δεν ήθελαν άλλο τρόπο, γιατί έτσι παρέσυραν και ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας Καταφυγίου. Άλλωστε δεν κληθήκαμε ποτέ ούτε εγώ ούτε τα μέλη της οικογένειάς μου ώστε να γίνει κάποια ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Γι’ αυτό το λόγο εκτίθενται παρακάτω τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν και στη διάθεση οποιουδήποτε βρίσκονται και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τα αποδεικνύουν.

Τον Ιανουάριο του 2018 δηλώθηκε στο Γραφείο Κτηματογράφησης από τον τότε Πρόεδρο της ΤΚ Καταφυγίου ο χώρος όπου φιλοξενείται το μνημείο (λίγους μήνες μετά από τις πολλές προφορικές και έγγραφες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για απομάκρυνση του μνημείου που υπάρχει εντός της ιδιοκτησίας μου και αφού ήρθε εις γνώση του η δήλωση που είχα υποβάλλει το έτος 2017). Το παράδοξο όμως είναι ότι σχεδόν 12 μήνες μετά τον Δεκέμβριο του 2018 θυμήθηκε να δηλώσει επιπλέον 140-150 τετραγωνικά μέτρα περίπου ως πλατεία ή οποία διασχίζει τη πρόσοψη τριών (3) οικοπέδων όπου υπάρχουν κτίσματα…

Με την προσωρινή ανάρτηση του κτηματολογίου το 2019 αποδόθηκαν προσωρινά στο Δήμο τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν δηλωθεί τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή τα 53 τ.μ. Με αφορμή αυτό και την φθορά του μνημείου που υπήρχε πριν από το έτος 2017, ο τότε Πρόεδρος λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία του και γνωρίζοντας πως πλέον θα αντικατασταθεί λόγω της ήττας του στις εκλογές του 2019, αποφάσισε μόνος του και αυθαίρετα να ξεκινήσει τις ενέργειες αντιστήριξης του μνημείου εισβάλλοντας στην κυριολεξία στην ιδιοκτησία μου τον Αύγουστο του 2019. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω οι εργασίες επιχειρήθηκαν να πραγματοποιηθούν όχι μόνο εντός της έκτασης των 53 τ.μ, αλλά και εντός της όλης ιδιοκτησίας μου. Όπως ήταν φυσικό και δικαιολογημένο και δεν του επέτρεψα την είσοδο αφού άλλωστε δεν μ’ ενημέρωσε προς τούτο, γι’ αυτό και η Αστυνομία του απαγόρεψε την είσοδο και τις εργασίες. Βέβαια δεν αρνήθηκα την αντιστήριξη του μνημείου, απλά ήμουν αρνητικός στο οικοδομικό έργο που ήθελε να κάνει αναδιαμορφώνοντας όλο το χώρο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε ο καινούργιος Πρόεδρος αλλά και ο Δήμος Βελβεντού, υπήρξε η ίδια συμπεριφορά εκ μέρους του τελευταίου. Ο νέος Πρόεδρος της ΤΚ Καταφυγίου γνωρίζοντας πολύ καλά το ιστορικό αλλά και ιδιοκτησιακό καθεστώς προσπάθησε πολλές φορές τόσο προφορικά όσο και με έγγραφες προτάσεις του να δοθεί μια λύση, ο Δήμος όμως ήταν αρνητικός. Θα αναφερθώ περιληπτικά μόνο και θα πω πώς η αρχική πρόταση του Προέδρου συμβαδίζει με τη δική μου η οποία ήταν η εξής: Να επιτραπεί στον Δήμο να εισέλθει εντός της ιδιοκτησίας μου προς διευκόλυνσή του ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ αντιστήριξη του μνημείου, έτσι ώστε να διασωθεί από πιθανή κατάρρευση, μέχρι την οριστική απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του Κράτους που σχετικά με την απόδοση των ορθών τετραγωνικών μέτρων στις όμορες ιδιοκτησίες. Ο Δήμος όμως ήταν και πάλι αρνητικός. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω το εξής παράδοξο: Πώς είναι δυνατόν διάφοροι εξωθεσμικοί να θέλουν να αποπροσανατολίσουν το Δήμο αλλά και την κοινή γνώμη φωτογραφίζοντας εμένα και την οικογένειά μου ως τα άτομα που υποσκάπτουν το μνημείο και συμβάλουν στη διάβρωσή του και την πτώση του; Αλήθεια εάν υπάρχει κάποια απόδειξη σ’ αυτά τα 5 χρόνια γιατί δεν έχει βγει στο φως; Μήπως γιατί τελικά δεν υπάρχει; Εκτός από αυτό, είναι δυνατόν ένας απόστρατος ανώτερος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με πολλές διακρίσεις σε ειρηνευτικές αποστολές στο ενεργητικό του να θέλει να γκρεμίσει ένα μνημείο, όταν κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και μεταγενέστερα ως μέλος του Δ.Σ. των αποστράτων Ν. Πιερίας έχει τιμήσει και έχει καταθέσει στεφάνι σε μνημεία πάρα πολλές φορές; Το αντίθετο μάλιστα!

Δυστυχώς όμως ξαφνικά το 2020 εργολάβος ενεργώντας κατ’ εντολή του Δήμου και με τεχνική έκθεση που το παρέδωσαν σχετικά με την θεμελίωση και τον καλλωπισμό του χώρου επισκέφθηκε την περιοχή υποστηρίζοντας μάλιστα πως αυτή είναι η απαραίτητη αντιστήριξη. Βλέποντας όμως από κοντά την υπάρχουσα κατάσταση έκανε πρόταση στο Δήμαρχο και σ’ εμένα να μεταφερθεί το μνημείο 2 έως 3 μέτρα ώστε και εγώ να έχω πλήρη πρόσβαση στην ιδιοκτησία μου και ο Δήμος να πραγματοποιήσεις τις εργασίες καλλωπισμού του χώρου του μνημείου. Ο δήμος και πάλι ήταν αρνητικός σε αντίθεση μ’ εμένα που πρότεινα και τότε αλλά και στη δίκη που ακολούθησε να παραχωρήσω δωρεάν στο Δήμο όσο χώρο χρειάζεται για την πλήρη αντιστήριξη του μνημείου και τον καλλωπισμό του χώρου αρκεί να γίνει η μεταφορά του όπως προαναφέρεται (δηλαδή σε απόσταση 2 έως 3 μέτρων από την σημερινή του θέση) για να έχω πλήρη πρόσβαση στο οικόπεδό μου. Το περίεργο είναι πως στη λαϊκή συνέλευση του Καταφυγίου τον Αύγουστο του 2021 ο Δήμαρχος παραδέχτηκε πως ήδη το συνεργείο του μετακίνησε προς την πρόσοψη το μνημείο περίπου ένα μέτρο για να γίνει σωστά η αντιστήριξη. Στην ουσία δηλαδή η διαφορά μας ήταν απόσταση 2 μέτρων, αλλά δυστυχώς η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή.

Το 2021 μετά από δικαστική διαμάχη επανήλθε ο Δήμος για την αντιστήριξη και κάπως έτσι φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση. Στην ουσία πέρασαν 3 χρόνια με δίκες (μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί τα χρήματα που έδωσε ο Δήμος για τις δικαστικές διαμάχες να ξοδευόταν για έργα στο χωριό μας!!!) για να φτάσουμε σε μία δικαστική απόφαση που πάνω κάτω συμβαδίζει με την αρχική πρόταση του νυν προέδρου την οποία στήριζα εξαρχής.

Εν κατακλείδι αφού ο Δήμος θα κάνει ενέργειες στο μνημείο δεν αποκαλύπτει και τα 102 ονόματα που είναι θαμμένα κάτω από τις πρόσθετες μαρμάρινες πλάκες που τόσο ο Πρόεδρος με αιτήσεις του αλλά και οι απόγονοι των θυμάτων επιθυμούν διακαώς; Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι “φίλοι” του Καταφυγίου που κάνουν αιτήσεις και ενοχλούν το Δήμο για να συνεχιστεί η επικάλυψη αυτή και δεν επιθυμούν την αποκάλυψη των ονομάτων των ηρώων του χωριού, γιατί όπως λένε θα δημιουργήσει έχθρες λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Στην Ελλάδα του 2022 δεν μπορούμε να τιμήσουμε τους νεκρούς όπως τους αρμόζει όταν του θάβουμε ξανά κάτω από πρόσθετες μαρμάρινες πλάκες!!

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω τα εξής:

  • Δεν θα ασχοληθώ άλλο με το θέμα γιατί αυτή η πολιτική της διαμάχης μέσω διαδικτύου δεν συμβαδίζει με το χαρακτήρα μου.
  • Όποιος επιθυμεί και θέλει να ακούσει αναλυτικά την άλλη πλευρά έχω στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
  • Η Δημοκρατική σελίδα στο facebook “Katafigi Pieriwn Katafi” απέκλεισε την πρόσβαση σε οποιονδήποτε στήριξε φανερά εμένα στο θέμα του μνημείου και συνέχισε τον πόλεμο στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου γενικότερα. Πόσο τιμητικό είναι να κρύβονται οι διαχειριστές πίσω από το όνομα του χωριού και να με κατηγορούν;

  • Επιφυλάσσομαι βέβαια στην άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός μου εφόσον συνεχιστεί η προσβολή μου από τη συγκεκριμένη σελίδα.

Τέλος επισημαίνω την απαγόρευση αναδημοσίευσης της επιστολής μου, ούτε κι ως σύνδεσμο (link), από άλλο site (εκτός του kozan.gr) ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την έγγραφη συγκατάθεσή μου.

Το μνημείο όπως ήταν πριν τη τοποθέτηση των πρόσθετων μαρμάρινων πλακών

Τα ονόματα των ηρώων Καταφυγιωτών που κρύβονται πίσω από τις μαρμάρινες πλάκες:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1904-08

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΛΕΓΔΑΣ (δημοδιδάσκαλος)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΠΡΑΤΣΙΟΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΘ. ΜΠΑΛΟΥΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΘ. ΒΟΓΔΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘ.ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΘ. ΤΖΙΟΥΤΖΙΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΑΓ. ΓΚΟΥΡΜΑΝΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΑΚΗΣ

ΧΑΡ. ΙΩΑΝ. ΝΟΥΛΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΓΚΡΙΤΖΙΑΣ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝ. ΚΟΥΖΑΣ

Μικρασιατικός Πόλεμος

ΚΑΛΙΤΣΙΟΣ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΑΜΟΥΖΑΣ Ι. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ Α. ΛΑΖΑΡΟΣ

ΚΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

ΝΑΣΤΟΣ Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΛΕΓΔΑΣ Α. ΔΙΟΓΕΝΗΣ

ΠΙΤΣΙΑΒΑΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΙΟΤΣΙΟΣ Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΤΖΙΝΙΚΟΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΚΑΡΑΛΙΟΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΝΑΣΤΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

ΒΑΒΑΛΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΒΗΚΑΣ Χ. ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

ΒΗΚΑΣ Θ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ Φ. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΚΟΥΡΜΑΝΟΣ Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΚΡΙΤΖΙΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΟΥΡΗΣ Α. ΤΣΕΛΙΟΣ

ΚΟΥΖΑΣ Ι. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΛΙΑΜΤΣΙΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΑΛΟΥΣ Α. ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΜΠΟΓΔΟΣ Α. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΜΠΑΡΑΚΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΝΟΥΛΙΑΣ Ι. ΑΝΔΡΟΚΛΗΣ

ΝΟΥΛΙΑΣ Ι. ΧΑΡΙΛΑΟΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Α. ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΡΑΤΣΙΟΣ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΕΓΟΣ Ν. ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΤΖΙΟΥΤΖΙΟΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΙΚΡΑΣ Ν. ΓΟΥΛΑΣ

Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940

ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΒΑΛΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΪΛΗΣ Ε. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΑΝΙΚΟΣ Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΡΕΛΑΣ Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΤΣΙΟΥΛΗΣ Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΚΟΥΛΟΥΚΑΤΣΗΣ Β. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΜΑΤΡΑΚΑΣ Δ. ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΤΣΙΑΒΕΣ Η. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΙΡΕΛΛΑΣ Ι. ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΜΟΥΤΣΟΚΑΠΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1922

ΨΑΡΟΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1922

ΤΣΕΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1916

Υπέρ πατρίδας 1947-49

ΠΙΤΣΙΑΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΓΚΕΤΣΟΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΔΡΕΛΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΣ ΑΘ. ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΤΣΙΟΥΤΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΖΗΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΒΑΛΟΥΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ

ΤΑΤΣΗΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΣΑΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΛΙΑΛΙΟΣ ΑΡΙΣ.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΣΙΟΥΚΑΣ ΠΛΑΤΩΝ

ΚΟΥΖΑΣ Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΑΤΡΑΖΕΜΗΣ ΑΣΤ.

ΜΠΑΝΤΕΛΑΣ ΑΝΘ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΝΤΟΥΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΡΑΒΕΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΖΟΡΜΠΑΣ Ι. ΦΩΤΗΣ

Έπεσαν εις Καταφύγιον

ΛΟΧΙΑΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΥΠΕΝ/ΑΡΧΗΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ ΒΕΛΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Φονεύθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατά το ολοκαύτωμα του Καταφυγίου 23 Δεκεμβρίου 1943

ΤΑΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ.

ΜΙΡΛΙΑΟΎΝΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ τ. ΓΕΡΓ.

ΑΛΜΠΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ τ. ΓΕΩΡ.

ΤΖΙΩΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ ΔΗΜΟΣ

ΤΣΙΑΤΣΙΟΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

ΚΑΡΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΤΣΙΤΣΙΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΚΑΡΑΛΕΚΑ ΓΙΑΝΝΩ τ. ΑΛΕΞΑΝΡΟΥ

ΝΩΝΤΑ-ΛΙΑΜΤΣΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΖΟΥΖΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ τ. ΙΩΑΝΝΗ

ΤΣΙΩΤΣΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΑ τ. ΕΥΑΓΓ.

ΠΙΤΣΙΑΒΑ ΜΑΡΙΑ τ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

ΓΚΟΥΤΖΙΑΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ τ. ΒΑΣΙΛ.

ΓΚΑΤΖΙΟΥ ΑΓΝΗ τ. ΑΣΤΕΡΙΟΥ

ΦΙΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ τ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΣΙΟΥΠΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΠΑΠΛΙΩΡΗ ΜΑΡΙΑ τ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΒΑΡΒΑΡΕΖΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΒΑΡΒΑΡΕΖΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΨΑΡΟΔΗΜΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΑΝΙΗΛ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Δείτε τα σχόλια επί του άρθρου: