Πέτρος Παρθένης: Μας προτείνει κολύμπι 365 μέρες το χρόνο !

678

Τον Πέτρο Παρθένη γνωρίσαμε φέτος στο 8ο ΑLMIRAMAN όπου ήταν ο Κεντρικός Παρουσιαστής των αγώνων. Μετά από συζήτηση μαζί του πιστεύουμε ότι αυτά που μας είπε τόσο για την κολύμβηση, τον αθλητισμό όσο και για το κίνημά του “weswim” έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, που – αν και έχει παρέλθει λίγος χρόνος από το αθλητικό γεγονός – παραθέτουμε την συνέντευξή του αυτολεξεί:

Κατ’ αρχή κύριε Παρθένη, πείτε μας ποιος είναι ο Πέτρος. 

Ονομάζομαι Πέτρος Παρθένης και γεννήθηκα στην Αθήνα το 1973. Για περισσότερα από 20 χρόνια αγωνίστηκα σε αγώνες Τριάθλου Half-Ironman, Ironman, κολύμβησης και μαραθώνιους δρόμους.

Έχω διατελέσει διευθυντής σύνταξης δρομικών και ποδηλατικών περιοδικών και σύμβουλος μεγάλων εταιρειών για αθλητικό εξοπλισμό. Είμαι πλέον σύμβουλος αθλητών μεγάλων αποστάσεων και extreme sports , ενώ  παράλληλα διοργανώνω κολυμβητικούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας & παρουσιάζω Live outdoor Multisport events.

Η αγάπη μου για το κολύμπι στην θάλασσα 365 μέρες το χρόνο και το υδάτινο περιβάλλον, με ώθησε  πριν από 6 χρόνια στην δημιουργία ενός πρωτότυπου κολυμβητικού κινήματος  με το σύνθημα “weswim” που σήμερα ανθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αναπτύσσεται ταχύτατα εξυπηρετώντας πλήρως τον αρχικό του σκοπό, αυτό της ανάπτυξης της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα.

Η ελεύθερη δομή του Weswim επιτρέπει σε όλους όσους θέλουν να μάθουν να κολυμπάνε με ασφάλεια και πάντα σε  ομαδικό και μη ανταγωνιστικό κλίμα (community), να έρθουν σε επαφή με ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα που στην χώρα μας μπορεί να εξασκείται όλο το χρόνο.

  • Κολυμπάμε 365 μέρες το χρόνο, Οργανώνουμε κολυμβητικές συναντήσεις από Οκτώβριο έως Ιούνιο  κάθε Κυριακή (Weswim Sundays) στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με συμμετοχές 100 μ.ο κολυμβητών/event και πλέον, Οργανώνουμε κολυμβητικές συναντήσεις από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο κάθε Τετάρτη (Weswim After Office Wednesdays) στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με συμμετοχή 80 μ.ο κολυμβητών/event και πλέον).

Η σταθερά αυξανόμενη κοινότητα μας αριθμεί συνολικά 8.000 ενεργά διαδικτυακά μέλη σε Facebook και Instagram , ενώ περισσότεροι από 3.500 μοναδικοί κολυμβητές έχουν δώσει το παρόν σε κάποιο από τα events μας . Συνολικά αριθμούμε 17.000 και πλέον followers σε όλα τα social media μας και μονοπολούμε 365 μέρες το χρόνο το ενδιαφέρον των media (τηλεοπτικών , διαδικτυακών και έντυπων).

  1. Πες μας λίγα  λόγια για το weswim.

Το Weswim είναι ένα out of the box κίνημα  το οποίο παρακινεί, οργανώνει, ενημερώνει και βοηθά τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια αλλαγή στον τόπο ζωής τους ανακαλύπτοντας την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας και τα οφέλη της, 365 μέρες το χρόνο. Παρακινεί σε κολύμπι μη ανταγωνιστικού πνεύματος (κάποιες φορές και fun αγωνιστικού) και ωθεί τους ανθρώπους να βιώσουν την ομορφιά της  φύσης και τις όμορφες Ελληνικές θάλασσες και ακτές σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τον  κύκλο της μοναξιάς, αλλά και βοηθώντας τους να βελτιώσουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και την ψυχολογική τους ισορροπία.

Ξεκίνησε το 2015 καλώντας κολυμβητές και υποσχόμενους κολυμβητές  διαδικτυακά και μέσω social media σε αναλογικές συναντήσεις (ομαδικές προπονήσεις) και αργότερα μέσω της πλατφόρμας weswim.gr έγινε trend στον κόσμο της κολύμβησης με μεγάλη απήχηση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Σκοπός του weswim λοιπόν είναι να μας βγάλει όλους έξω και να τολμήσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα και να πλησιάσουμε το νερό , να κολυμπήσουμε και να απολαύσουμε το κολύμπι όλο το χρόνο χωρίς ταμπού και φοβίες.

Θέλουμε να κάνουμε το κολύμπι και το άθλημα της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όπως μέχρι τώρα είναι γνωστό σε μικρή κλίμακα.

Με τον τρόπο αυτό διεκδικούμε το χώρο μας να κολυμπάμε σε σηματοδοτημένες διαδρομές για την ασφάλειας μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούμε θεματοφύλακες της προστασίας τους θαλάσσιου περιβάλλοντος με την παρουσία μας κάθε μέρα στις ακτές όλης της χώρας.

Πιστέψτε με είμαστε πλέον μια τεράστια κοινότητα, ενώ παγκοσμίως το κολύμπι σε ανοιχτό πεδίο είναι το next big thing μετά το τρέξιμο και το ποδήλατο.

Κολύμπι λοιπόν όχι  όπως παραδοσιακά μέχρι τώρα ξέραμε , δηλαδή μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τις 4 εποχές του χρόνου σε θάλασσες, λίμνες πισίνες και ποτάμια.

  1. Σε ποιο μέρος κολυμπάτε ; Πως συναντιέστε ?

Οι συναντήσεις μας γίνονται ως επί το πλείστον κάθε Κυριακή από Οκτώβρη μέχρι Μάϊο στην Αθηναική Ριβιέρα λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οργανωμένη πλαζ της Λουκιανός Κηλαϊδόνης (Βουλιαγμένη) που φιλοξενεί τις περισσότερες από τις δράσεις μας . Το καλοκαίρι οι Κυριακάτικες Weswim συναντήσεις μας δίνουν την σκυτάλη στα περίφημα after office Wednesdays που είναι ομαδικές προπονήσεις πάλι στην περιοχή της Βουλιαγμένης οι οποίες συγκεντρώνουν φανατικό κοινό για δραστηριότητα κολύμβησης αμέσως μετά το γραφείο.

Οι κολυμβητές που δίνουν το παρόν ποικίλουν από 100 άτομα σε κάθε κυριακάτικη συνάντηση και λιγοστεύουν λίγο τους πολύ χειμερινούς μήνες (περίπου 50-60 κολυμβητές) όταν η θερμοκρασία του νερού πέφτει αισθητά .

Ουσιαστικά τότε μιλάμε κυρίως για τους τολμηρούς και γενναίους οι οποίοι έχουν αφομοιώσει πλήρως τα οφέλη της κολύμβησης όλο το χρόνο αλλά και την ευεξία που παίρνουν από αυτή τη δραστηριότητα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι φίλοι και συνοδοί που φλερτάρουν να βουτήξουν και εκείνοι όπως όλοι εμείς οι φανατικοί , βλέποντας τα τεράστια χαμόγελα μας αμέσως μετά τις δροσερές βουτιές.

Έτσι, εξαπλωνόμαστε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο έχοντας φτάσει να αριθμούμε μέχρι σήμερα περισσότερα από 15.000 μέλη.

  1. Εκτός από την Αθήνα και την Αθηναϊκή Ριβιέρα που αλλού θα σας συναντήσουμε να κολυμπάτε?

Οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στην Αττική αλλά ταξιδεύουμε σε όλη  την Ελλάδα συμμετέχοντας ομαδικά σε πρωτότυπους fun κολυμβητικούς αγώνες, ενώ πολλοί από εμάς συμμετέχουμε και σε κολυμβητικά δρώμενα στο εξωτερικό.

Πρόσφατα θα μας είδατε και στην παραλία της Κατερίνης , στην παραλία της πόλης σας , όπου δώσαμε το παρόν στο 8ο Almiraman, έναν πολύ όμορφο αγώνα τριάθλου και κολύμβησης.

Υπάρχει επίσης η σειρά Weswim Unspoiled Greece μέσα από την οποία κολυμπάμε πέφτοντας συνήθως από ξύλινο παραδοσιακό σκάφος σε μικρά οργανωμένα γκρουπ κολυμβητών με συνοδό, κολυμπώντας και ανακαλύπτοντας  εκπληκτικής ομορφιάς βυθούς και τοπία στην νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα .Η σειρά αυτή ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς με τα πρώτα μας events στα Σφακιά, το Αγκίστρι και την Μάνη ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη και σχεδιάζουμε και άλλους προορισμούς πολύ σύντομα.

Σκοπός μας εδώ να απολαύσουν οι κολυμβητές πανέμορφες και απρόσιτες από ξηράς πανέμορφες  κολυμβητικές διαδρομές και να ανακαλύψουν βυθούς που δεν συνηθίζει το μάτι μας στο Αττικό τοπίο αλλά και κάνοντας παράλληλες δράσεις όπως hiking επιστρέφοντας τους κολυμβητές από ξηράς μέσα από πανέμορφα παράκτια μονοπάτια, στην ίδια διαδρομή που καλύψαν κολυμπώντας . Παράλληλα δημιουργούμε μια υπεραξία στα μέρη που πηγαίνουμε προτείνοντας ένα ένα νέο μοντέλο τουρισμού που παντρεύει ταυτόχρονα τον υδάτινο αθλητισμό, τον πολιτισμό και φυσικά την τοπική γαστρονομική κουλτούρα.

Πρόκειται για πολύ πρωτότυπες εκδρομές που μας βάζουν σε μια νέα λογική απόδρασης και είναι πολύ περιζήτητες  στις μέρες μας από ξένους αθλο-τουρίστες.

Αξιόλογα είναι τέλος και τα Gastro swims , πάλι με την σφραγίδα weswim που συνδυάζουν παράκτιο κολύμπι το οποίο κλείνει με μια  γαστρονομική εμπειρία και τις ιδιαίτερες  τοπικές γεύσεις των περιοχών που έχουμε επισκεφτεί , ενώ δεν λείπουν και οι εταιρικές εμπειρίες με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. 

  1. Είστε ανοιχτοί για όσους ενδιαφέρονται να σας ακολουθήσουν? Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει Join και να κολυμπήσει μαζί σας;

Φυσικά και μπορεί να έρθει ο καθένας και να κολυμπήσει μαζί μας.

Η θάλασσα είναι για όλους μας . Εμείς απλά κλείνουμε το διαδικτυακό ραντεβού, παρέχουμε την αναλογική πλατφόρμα συνάντησης των κολυμβητών, το ιδανικό μέρος και προσφέρουμε μια ασφαλή διαδρομή για να κάνει κάποιος την πρώτη του απόπειρα και να αφεθεί στη μαγεία του νερού 365 μέρες το χρόνο.

Είμαστε ανοιχτοί για όλους όσους έχουν κάνει έστω κάποια πρώτα βήματα και ξέρουν πως να πλεύσουν με ασφάλεια στο νερό. Δεν αναλαμβάνουμε εκμάθηση κολύμβησης , αλλά μπορεί ο καθένας σήμερα να γραφτεί σε ένα από τα πολλά κολυμβητήρια της χώρας και να μάθει τις βασικές αρχές της κολύμβησης.

Εμείς είμαστε εκεί για όλους όσους θέλουν να ζήσουν σε ομαδικό πνεύμα την εμπειρία της κολύμβησης 365 μέρες το χρόνο , καθώς και να μυήσουμε με τις γνώσεις μας για το κολύμπι στην ανοιχτή θάλασσα όλους όσους λαχταρούν να τη γνωρίσουν και να αρχίσουν να την βλέπουν με τα δικά μας ζεστά μάτια.

  1. Ποιο είναι το moto που έχετε στο weswim αλλά και εσύ προσωπικά που να αφορά το κολύμπι ;

Το βασικότερο Μότο μου είναι η φράση : κολύμπι 365 μέρες το χρόνο, κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου!

Χρησιμοποιώ αυτή τη φράση σχεδόν κάθε μέρα αφενός μεν γιατί πιστεύω 100% στην ανθρώπινη αναγέννηση μέσα από την δραστηριότητα μέσα στο νερό, αφετέρου δε, γιατί με αυτό τον τρόπο παρακινώ ολοένα και περισσότερο κόσμο σε αυτή τη δραστηριότητα.

default

Αν κάτι με σαγηνεύει , είναι η δυνατότητα να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτή την επιλογή, οπότε σπεύδω να το διαδώσω σε πρώτη ευκαιρία.

Μην ξεχνάτε ότι ενώ είμαστε μια χώρα που βρέχεται γύρω γύρω από θάλασσα και φημιζόμαστε για την κατάκτηση της από αρχαιοτάτων χρόνων μέσω της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου, ωστόσο αρκετά λίγοι από εμάς ασχολούμαστε με το κολύμπι ή γνωρίζουμε να κολυμπάμε.

Είμαστε η 9η χώρα στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ που έχουμε το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών. Είναι πιστεύω ζωτικό να τις κατακτήσουμε και να τις δούμε με άλλη ματιά, κολυμπώντας.

  1. Για την περασμένη σεζόν, αν μπορούσες να ξεχωρίσεις μία δράση του Weswim ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Αν για κάτι καμαρώνω  την χρονιά που μας πέρασε αλλά επίσης και για το 2020 που ξέσπασε η πανδημία, είναι οι διαδικτυακές δράσεις που εμπνεύσαμε, δημιουργήσαμε και εξαπολύσαμε σαν weswim με τεράστια συμμετοχή σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας από πολλούς κολυμβητές και λουόμενους για την προστασία των ακτών και των θαλασσών μας.

Επειδή δυστυχώς δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε ομαδικές δράσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων , παρακινήσαμε έξυπνα  κόσμο να δράσει σε ένα εξαιρετικό project που το ονομάσαμε butt-free beaches (παραλίες καθαρές, χωρίς αποτσίγαρα) και έγινε σε πολλές ενότητες μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια.

Σκοπός μας ήταν να μαζέψουν οι κολυμβητές  όσα αποτσίγαρα μπορούσε ο καθένας  από την παραλία στην οποία κολύμπησαν ατομικά ή σε μικρές παρέες ποστάροντας στα social media φώτο και βίντεο από την δράση τους φορώντας το ειδικά σχεδιασμένο σκουφάκι που κάναμε για αυτόν τον σκοπό .

Το ενθαρρυντικό ήταν ότι πήραμε μηνύματα και φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα , ακόμα και από τα πλέον απομακρυσμένα νησιά και όλες τις παράκτιες περιοχές.

Καταφέραμε  μάλιστα να έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία, βάζοντας το αποτσίγαρο με συμβολικό τρόπο στο διάσημο butt-free beaches σκουφάκι , θυμίζοντας την πάγια υποχρέωση όλων μας απέναντι στις πλαζ και τις θάλασσες που τόσο πολύ αγαπάμε. Την δράση αυτή στήριξαν αρκετοί φορείς , χορηγοί και media channels εφόσον οι δράσειςς εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας αφορούν πλέον όλους μας και καθορίζουν την σχέση μας με το περιβάλλον, ειδικά σήμερα που η γαλάζια οικονομία είναι περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο.

Είμαστε λοιπόν όλοι οι κολυμβητές ιδανικοί ως θεματοφύλακες και ambassadors ώστε να δώσουμε σε όλους το παράδειγμα και να υψώσουμε το ανάστημά μας μαζί με όλους τους πολίτες με σκοπό την πρόληψη και τον σχεδιασμό για ένα καλύτερο μέλλον της θάλασσας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε , κολυμπάμε και αναπνέουμε.

  1. Ποιες οι σκέψεις σου για το 2022 σχετικά με το Weswim;

Επόμενη δράση η οποία έχει μπει σιγά σιγά στα σκαριά σαν σκέψη και πρόκειται να υλοποιηθεί σύντομα είναι η παγκόσμια κινητοποίηση φορέων με σκοπό την διεκδίκηση ασφαλών σηματοδοτημένων κολυμβητικών διαδρομών.

Πρόκειται για κάτι ριζοσπαστικό και μεγαλόπνοο project που ωστόσο πατάει στις ανάγκες ενός παγκοσμίως αναπτυσωμενου χώρου και σκοπεύουμε να βάλουμε εμείς τα θεμέλια ξεκινώντας από την χώρα μας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα ακούμε πολύ συχνά για αυτό στο κοντινό μέλλον και θα συναντήσουμε την στήριξη όλων των φορέων.

  1. Ο Πέτρος Παρθένης στην Κατερίνη για την παρουσίαση του 8ου Almiraman. Πως προέκυψε αυτό?

Λατρεύω την Κατερίνη και την παραλία της εφόσον κάθονται όμορφες και απέραντες και χαζεύουν το βουνό των θεών με τρόπο μαγικό και μοναδικό. Για μένα προσωπικά είναι ότι πιο σημαντικό ως φυσικό τοπίο, θέαμα αλλά το θεωρώ επίσης και ένα από τα δυνατότερα αθλητικά τουριστικά προϊόντα της χώρας μας και τον  καλύτερο ambassador της Μακεδονίας παγκοσμίως. Είμαι παρουσιαστής Multisport events εδώ και αρκετά χρόνια , οπότε ανταποκρίθηκα για ακόμα μια φορά στο κάλεσμα του Ιορδάνη Παπαδόπουλου για την παρουσίαση του event. Από το 2014 ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος έχει βάλει ψηλά τον πήχη και μαζί με τον σύλλογο του ΤΡΙΑΣ, προάγει την ανάπτυξη του δημοφιλέστερου αθλήματος στις μέρες μας, το τρίαθλο, και διοργανώνει με επιτυχία έναν φανταστικό αγώνα. Όντας αθλητής ο ίδιος έρχομαι επίμονα από το 2014 και στηρίζω την διοργάνωση, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια έρχομαι επαγγελματικά πλέον και με την ιδιότητα του παρουσιαστή χάρη στην επιμονή του Ιορδάνη και χορηγών να παραβρίσκομαι κοντά σας. Έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να ξεσηκώνω αθλητές και θεατές με τον δικό μου ξεχωριστό τρόπο. Ελπίζω κάθε χρόνο να στηρίζεται αυτή η διοργάνωση από τοπικούς φορείς, χορηγούς και μέσα επικοινωνίας γιατί οι δράσεις του Ιορδάνη Παπαδόπουλου αφενός χρειάζονται αυτή την υποστήριξη, αφετέρου δεν φαντάζεστε πόσο περιμένει αυτή την διοργάνωση το τριαθλητικό κοινό σε όλη την Ελλάδα.

Almiraman λοιπόν, κάθε χρόνο χτυπά στην καρδιά της παραλίας Κατερίνης με φανατικό κοινό από Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου.

  1. Πως μπορεί να σας βρει κάποιος στα social media;

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις συναντήσεις και δράσεις του weswim  στο weswim.gr ενώ θα μας βρείτε και στα social media στο Weswim (facebook) & το Weswimgreece (Instagram). Δεν χρειάζεται κάποια εγγραφή ή ότι ισχύει παραδοσιακά στις ομάδες  , απλά μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε που έχει βασικές γνώσεις κολύμβησης και να κολυμπήσει μαζί μας στις συναντήσεις μας και να ακολουθήσει σε εκδρομές και δράσεις.

Για εξοπλισμό δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος εφόσον μπορεί να βρει όλα τα απαραίτητα για κολύμπι 365 μέρες το χρόνο στο ηλεκτρονικό κατάστημα του weswim : http://weswim.gr/shop/ που εδρεύει δίπλα στη θάλασσα και πλησίον του ιδρύματος πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Εμένα θα με βρείτε αντίστοιχα στα δικά μου social Petros Parthenis  (Facebook & Instagram) και φυσικά στο Youtube να ξεσηκώνω τους πάντες να κατέβουν στην θάλασσα 365 μέρες το χρόνο.

Τέλος, αξίζει να ψάξει κανείς αν επισκέπτεται την Αθήνα , ειδικά από το εξωτερικό, το περίφημο Open Water Swimming Experience (https://www.airbnb.com/experiences/1534076)  που φιλοξενώ τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Για όλους τους υπόλοιπους, απλά κάντε το πρώτο βήμα και τολμήστε το!

Κολύμπι 365 μέρες το χρόνο, το απόλυτο δώρο ευεξίας στον εαυτό σας.