Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου με τη μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Προς αλλαγή στη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

463

Αρκετά κοντά στους ρυθμούς προ κοροναϊού είναι η καθημερινότητά μας από το Πάσχα, όταν και χαλάρωσε ένα από τα πλέον αυστηρά μέτρα, η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η επόμενη χαλάρωση που βρίσκεται προ των πυλών, με βάση το χρονοδιάγραμμα το υπ. Υγείας, είναι η μάσκα και αν θα αρθεί η υποχρεωτικότητά της σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά, Μέσα Μεταφοράς.

Ο υπ. Υγείας από τον Απρίλιο έχει προαναγγείλει την κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, με το τέλος της να έρχεται την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μέτρου δεν θα είναι σε καμία περίπτωση καθολική. Όπως έχουν τονίσει εδώ και καιρό τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου θα υπάρξουν αστερίσκοι.

Αν και ο κ. Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, συνέστησε υπομονή και αναμονή της εισήγησης της επιτροπής για το μέτρο της μάσκας, ωστόσο είναι σίγουρο πως θα παραμείνει υποχρεωτική και μετά την 1η Ιουνίου σε δύο κλειστούς χώρους.

  • Στα νοσοκομεία και
  • Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

«Αύριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή η χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή με τη μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Θολό παραμένει προς το παρόν το μέλλον της μάσκας για τα σούπερ μάρκετ, όπου οι πολίτες έως και σήμερα έχουν την υποχρέωση να εισέρχονται με διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας FFP.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η μάσκα θα παραμείνει, όμως θα υπάρξει μία σημαντική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η υποχρέωση της διπλής ή υψηλής προστασίας μάσκας θα αποτελέσει παρελθόν και θα υπάρξει επιστροφή στην απλή χειρουργική ή υφασμάτινη. Ό,τι δηλαδή, ίσχυε πριν από τις 24 Δεκέμβριου και την επέλαση της Όμικρον.

Μάσκα ή όχι σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης;

Εκτός από τα εμπορικά και τα καταστήματα λιανικής, όπου η μάσκα θα σταματήσει να είναι υποχρεωτική (εκτός και αν προκύψει ανατροπή), το πιθανότερο είναι πως θα πάψει και στα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης.

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μεταφοράς

Άγνωστη παραμένει η τύχη της μάσκας και στα Μέσα Μεταφοράς, με το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι να παραμείνει σε ισχύ.

Δύσκολα δηλαδή θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Γαλλίας, όπου καταργήθηκαν σε όλα τα ΜΜΜ.

Ωστόσο, και εδώ, όπως και στα σούπερ μάρκετ ίσως υπάρξει χαλάρωση ως προς την διπλή μάσκα. Ίσως να παραμείνει απλά ως ισχυρή σύσταση.