Συμμετοχή νέων του δήμου Πύδνας-Κολινδρού σε Ευρωπαϊκή εκδήλωση

363

Πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο του Charter of European Rural Communities όπου η Ελλάδα εκπροσωπείται από το δήμο Πύδνας-Κολινδρού πραγματοποιήθηκε στο Cashel Ιρλανδίας συνάντηση νέων ηλικίας 18-30 ετών.

Ο δήμος μας είχε τη δυνατότητα για τέσσερις (4) συμμετοχές, αλλά τελικώς  παρουσιάσθηκαν μόνο δύο (2) που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν.

Οι εντυπώσεις των συμμετεχουσών ήταν  εξαιρετικές. Χαρακτηριστική είναι η “Αναφορά εντυπώσεων” μίας εκ των δύο συμμετεχουσών, η οποία και επισυνάπτεται.

Ήδη έχει ανακοινωθεί από το δήμο η επόμενη συνάντηση του Charter η οποία θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 18 Ιουλίου 2022 στη Bienvenida της Ισπανίας (https://bit.ly/37Q80R6 ). Σ’ αυτή τη συνάντηση μπορούν να συμμετάσχουν από το δήμο μας τέσσερα (4) άτομα ηλικίας 18-30 ετών και τέσσερα (4) άνω των 30 ετών. Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είχε καθοριστεί έως 20 Μαΐου, η οποία παρατείνεται έως 25 Μαΐου 2022. Ο δήμος μας περιμένει τις δηλώσεις συμμετοχής των επιθυμούντων να συμμετάσχουν.

Παρακάτω είναι η προαναφερθείσα “Αναφορά Εντυπώσεων”.

Ονομάζομαι……………….. Είμαι 20 ετών και κατοικώ στο Αιγίνιο του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Πρόσφατα, ενημερώθηκα μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος μας, το οποίο λέγεται “Ευρωπαϊκό Δίκτυο Charter” και έχει ως στόχο να φέρει κοντά νέες και νέους, όπως και ενήλικες, από διαφορετικούς αγροτικούς δήμους από ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, ο εποικοδομητικός διάλογος και η συζήτηση αναφορικά με διάφορα θέματα που απασχολούν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης, η επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών και η δημιουργία φιλικών σχέσεων, η γνωριμία με τον πολιτισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποτελούν κάποιους από τους στόχους του προγράμματος αυτού. Πως επιτυγχάνονται όμως οι στόχοι αυτοί; Η απάντηση είναι εμφανής ’ με τακτικές συναντήσεις νέων, αλλά και ενηλίκων, σε διαφορετικές περιοχές, διαφορετικών δήμων-μελών του προγράμματος, ανά την Ευρώπη. Σε μία τέτοια συνάντηση νέων λοιπόν πήρα και εγώ μέρος πριν από λίγο καιρό, η οποία έλαβε χώρα στο Cashel της Ιρλανδίας, αφότου βέβαια υπέβαλα ανάλογη αίτηση στον Δήμο, η οποία έγινε δεκτή από τους αρμόδιους φορείς.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, και περιμένοντας να μας παραλάβουν οι οικοδεσπότες μας, για να φτάσουμε οδικώς τελικά στο Cashel, δεν ήξερα τί ακριβώς να περιμένω, μιας και ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό. Η πρώτη όμως κιόλας εμπειρία στο Cashel ήταν αρκετή, για να διαμορφώσω την άποψή μου. Η φιλική διάθεση των ανθρώπων εκεί, η χαρά στα πρόσωπά τους όταν είδαν όλους τους ξένους συμμετέχοντες, η προθυμία τους να μας ανοίξουν τα σπίτια τους, ήταν αφοπλιστική, εντυπωσιακή. Οι δραστηριότητες που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες: τα παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης μεταξύ των συμμετεχόντων, η ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα, αλλά και με την κοινότητα και την κοινωνία του Cashel, το debate σχετικά με το θέμα της συνάντησης: “Πολίτης σε αγροτικούς Δήμους”, το κυνήγι θησαυρού με έπαθλα τα πιο όμορφα τοπία του Cashel, η βραδιά μαγειρικής με παραδοσιακά φαγητά και ποτά των διαφορετικών χωρών που εκπροσωπούσαν οι συμμετέχοντες, τα μαθήματα ιρλανδικών παραδοσιακών χορών, όπως και μουσικής, υπηρετούσαν απολύτως τους στόχους και σκοπούς του προγράμματος, όπως αυτοί προαναφέρθηκαν.  Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, την οποία χαίρομαι ιδιαίτερα που απέκτησα. Επισκέφτηκα μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχα επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν και ήρθα σε επαφή με τον πολιτισμό της, είδα πολύ όμορφα τοπία, πολύ διαφορετικά από αυτά στην Ελλάδα, γνώρισα ανθρώπους μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και συζητήσαμε για τα βιώματά μας, έκανα νέους φίλους… πέρασα πολύ όμορφα.

Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι και η τελευταία! Είναι πραγματικά μία μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρει ο Δήμος μας, η οποία δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη. Γι’ αυτό ελπίζω, ακόμη περισσότεροι νέοι, αλλά και ενήλικες, να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία που τους δίνεται, να συμμετάσχουν σε κάποια επόμενη συνάντηση, και να ζήσουν τέτοιες όμορφες στιγμές, όπως και εγώ.”