Κατερίνη: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας – Στο επίκεντρο η πρόληψη των πυρκαγιών

277

Σύσκεψη με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κατερίνης. Στο επίκεντρο της συνάντησης, ο επανακαθορισμός των στόχων και η καλύτερη προετοιμασία στο ενδεχόμενο πρόκλησης αστικών και δασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Αντιδήμαρχος Κοινοτήτων και Αυτεπιστασίας Γιώργος Κυριακίδης, ενώ παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Κώστας Γραμματικόπουλος και Πρασίνου Γιάννης Μπεϊνάς, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πιερίας, ο Διοικητής του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, της Διεύθυνσης Δασών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

«Ο Δήμος Κατερίνης και ο δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, δίνει έμφαση στα μετρα πρόληψης πυρκαγιών. Συνδράμουμε με όλες του τις δυνάμεις μας στη συλλογική προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων» τόνισε ο κ. Γιώργος Κυριακίδης, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητες στο σχεδιασμό και της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Κατερίνης, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γραμματικόπουλος, γίνεται συνεχής προσπάθεια από την Υπηρεσία του για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων από απορρίμματα, αφού πολλές φορές η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων γίνεται αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς.

«Προτεραιότητα για την υπηρεσία μας, είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από ορεινούς οικισμούς και ήδη συνεργεία εργάζονται πάνω σ αυτό το πλάνο», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιάννης Μπεϊνάς. Ο κ. Μπεϊνάς εστίασε κυρίως στο πρόβλημα που δημιουργείται στις εγκαταλελειμμένες ιδιωτικές εκτάσεις εντός των ορεινών οικισμών. Το νομοθετικό πλαίσιο, δυσχεραίνει την παρέμβαση των δημοτικών υπηρεσιών για τον καθαρισμό τους. Το συγκεκριμένο ζήτημα, απασχολεί έντονα και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν τα μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους των κοινοτήτων τους.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πιερίας Παναγιώτης Πατσιαλής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης. Ο κ. Πατσιαλής, υπογράμμισε την ετοιμότητα των υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει περιπολίες, που αναλόγως των καιρικών συνθηκών θα κλιμακώνονται.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, τόνισε ότι η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών είναι κομβικής σημασίας. Στις προθέσεις του Τμήματος, είπε η κ. Μαρίζα Αντωνακοπούλου, είναι η διανομή έντυπου υλικού στους κατοίκους κοινοτήτων, για όλα τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται ώστε να προστατευθεί η περιουσία τους και το φυσικό περιβάλλον.