Γαλλία: Γυναίκα πρωθυπουργός μετά από 30 χρόνια – Ποια είναι η Μπορν

379

Η Γαλλία αποκτά για πρώτη φορά μετά το 1990 και την Εντίτ Κρεσόν, γυναίκα πρωθυπουργό. Η πρώην υπουργός Εργασίας της Κυβέρνησης Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν θα είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στα γαλλικά πολιτικά χρονικά που αναλαμβάνει το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο στη Γαλλία μετά από αυτό του Προέδρου.

Η σημερινή παραίτηση του Ζαν Καστέξ ήταν σχεδόν δεδομένη για τον γαλλικό πολιτικό και διπλωματικό τύπο και επιβεβαιώθηκε με την επιστολή παραίτησης που έστειλε ο πρώην στενός συνεργάτης του Γάλλου Προέδρου στο Μέγαρο των Ιλισίων. Οι προθέσεις Μακρόν φαίνεται πως είχαν ξεκαθαριστεί στον Καστέξ εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες με τον Γαλλικό τύπο να αναφέρει επικαλούμενος πηγές από την Προεδρία πως υπήρχε προεδρική δυσαρέσκεια κυρίως για την διαχείριση της πανδημίας.

Η νέα Πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι μία από τις πιο έμπιστες και στενές συνεργάτιδες του Προέδρου της Γαλλίας και βρίσκεται στο πλευρό του από 2017 και το παράτολμο τότε εγχείρημα αποχώρησης από την παραδοσιακή δεξιά και την σύσταση του κόμματος με το οποίο ο Μακρόν κέρδισε τις δύο προεδρικές θητείες.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν αναμένεται να ορκιστεί εντός της ημέρας και να αναλάβει άμεσα καθήκοντα.