«Κόντρα» γυμναστηρίων και υπαίθριων χώρων άθλησης-Γιατί προκαλούν οργή στους επαγγελματίες

544

«Κόντρα» έχει ξεσπάσει μεταξύ των γυμναστηρίων και των υπαίθριων χώρων άθλησης με αφορμή και μια τηλεοπτική προβολή σχετικά με την άθληση στη φύση και τα υπαίθρια γυμναστήρια.

Οι υπαίθριες παροχές υπηρεσιών σωματικής άσκησης, που διαμορφώθηκαν από την περίοδο της πανδημίας και ύστερα παρουσιάζονται ως οι νέες τάσεις γυμναστικής με την πλειοψηφία, ωστόσο, των επαγγελματιών του κλάδου να τονίζει ότι πρόκειται για κάτι παροδικό που αναπτύχθηκε εν μέσω lockdown ως λύση ανάγκης. Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων εξηγούν στο ThessToday.gr ότι οι χώροι για γυμναστική στη φύση δεν έχουν άδεια λειτουργίας και οι περισσότεροι που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη από τον νόμο επιστημονική επάρκεια.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο Κώστας Κοπαρανίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι «Οι περισσότεροι υπαίθριοι χώροι δεν είναι αδειοδοτημένοι. Δεν υπάρχει υπαίθριος χώρος που να έχει άδεια λειτουργίας και να είναι ασφαλής για την υγεία του αθλούμενου. Αρκετοί δεν παρέχουν νόμιμες υπηρεσίες, αφού δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη από τον νόμο επιστημονική επάρκεια» ενώ το θεωρεί, μάλιστα, αδικία προς τα γυμναστήρια τα οποία για να λειτουργήσουν περνούν από τον έλεγχο 5-6 υπηρεσιών για ασφάλεια, υγιεινή, εξοπλισμό κτλ. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, δύο χώροι με ταράτσα και 8 περίπου ακόμη που διαθέτουν αυλή για υπαίθρια άθληση.

Ήρθε το τέλος των γυμναστηρίων;

Αν και έχει διατυπωθεί η άποψη ότι λόγω των νέων τάσεων άθλησης στη φύση, έφτασε το τέλος των γυμναστηρίων και οι πολίτες προτιμούν να πηγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για υπηρεσίες σωματικής άσκησης, ο κ. Κοπαρανίδης ξεκαθάρισε ότι «Όπως έχει αποδειχθεί και από τις έρευνες, τα γυμναστήρια δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους. Η υπαίθρια γυμναστική και τα διαδικτυακά μαθήματα έχουν απορροφήσει μόνο ένα 10% του πελατολογίου. Το κλασσικό γυμναστήριο δεν πρόκειται να πεθάνει. Το outdoor δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα γυμναστήριο, ούτε να παρέχει ίδιες υπηρεσίες και ίδια ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Κοπαρανίδης.

Ακατάλληλες συνθήκες για άθληση

Τόσο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων όσο και ο κ. Κοπαρανίδης σχολιάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι υπαίθριες δραστηριότητες άθλησης, δήλωσαν ότι είναι ακατάλληλες για την υγεία του αθλούμενου και αυτήν τη στιγμή η υπαίθρια γυμναστική βρίσκεται κάτω από 10% στη χώρα μας. «Είμαστε υπέρ της γυμναστικής στη φύση αλλά όχι να το κάνει κάποιος ως επάγγελμα. Μπορεί η πανδημία να οδήγησε λόγω των συνθηκών και των lockdown στην υπαίθρια άθληση, ωστόσο, είναι κάτι εφήμερο. Μπορεί να οργανωθεί για ελάχιστες φορές στη φύση ως ένα happening», επισήμανε ο κ. Κοπαρανίδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό η διαρκής υπαίθρια άθληση λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών (κρύο, βροχές, καύσωνας) και των κινδύνων για την υγεία. «Πέντε στις δέκα προπονήσεις ακυρώνονται λόγω του καιρού. Ακόμη, εγκυμονούν κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων και τη δημόσια υγεία. Κάποιες γυναίκες που το επιχείρησαν αντιμετώπισαν διάφορα δερματολογικά προβλήματα λόγω του μη καθαρού δαπέδου. Οι χαρακτηρισμοί, λοιπόν, ότι το outdoor ήρθε για να μείνει, δεν υφίστανται», δήλωσε.

Ενισχύεται η φοροδιαφυγή

Με την υπερπροβολή της υπαίθριας άθλησης ενισχύεται και η φοροδιαφυγή. «Είναι αλήθεια πως με την πανδημία εκμεταλλευτήκαμε ένα δημόσιο χώρο για να κάνουμε γυμναστική για λίγες μόνο φορές και όχι να πληρωνόμαστε εξ ολοκλήρου από αυτό αφού δεν είναι νόμιμο. Μπορεί να χαθεί ένα ποσοστό του πελατολογίου λόγω αυτής της νέας τάσης καθώς κάποιοι μπορεί να δελεαστούν και να στραφούν σε τέτοιους χώρους αλλά θα είναι παροδικό. Και προφανώς, εφόσον δεν είναι και νόμιμα, ενισχύεται και η φοροδιαφυγή», σημείωσε ο κ. Κοπαρανίδης.