13 Μαίου: της Αγίας Γλυκερίας

365

Η Αγία Γλυκερία υπήρξε θυγατέρα του Μακάριου, ενός υψη­λόβαθμου Ρωμαίου αξιωματικού. Από πολύ μικρή ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. Η φήμη της εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα ο διοικητής Σαβίνος να την καλέσει να παρουσιαστεί μπροστά του.

Η Αγία τότε, ομολόγησε την πίστη της στο Θεό και κατέστρεψε ένα ειδωλολατρικό άγαλμα. Οι ειδωλολάτρες εξοργίστηκαν και την οδήγησαν σε ανηλεή βασανιστήρια και σε φυλάκιση που κράτησε για πολλές ημέρες.

Η Γλυκερία δεν πτοήθηκε από το βασανισμό της και με οδηγό τη πίστη της εμφανίστηκε ξανά, σε άριστη κατάσταση, μπροστά στον Σαβίνο, ο οποίος έμεινε έκπληκτος.

Αργότερα παρουσιάσθηκε ξανά στο δικαστήριο και ο δικαστής έδωσε εντολή να την βασανίσουν εκ νέου. Άγγελος Κυρίου βοήθησε την Αγία να μην πάθει τίποτα. Βλέποντας αυτά τα θεϊκά σημάδια ο δεσμοφύλακας της Λαοδίκιος ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Τελικά, η Γλυκερία ρίχτηκε στα λιοντάρια και παρέδωσε τη ψυχή της στο Θεό. Το ιερό λείψανό της παρέλαβε ο Επίσκοπος της Ηρακλείας Δομίτιος και το τοποθέτησε σε ευπρεπή τόπο κοντά στην πόλη, όπου αργότερα κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός.