Ενεργειακή κρίση: Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για το εθνικό σχέδιο- Αναμένεται το πόρισμα της ΡΑΕ

415

Τρεις θα είναι οι πυλώνες της χρηματοδότησης του εθνικού σχεδίου που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως «πυροσβεστήρα» στη… φωτιά που έχουν ανάψει  στους  προϋπολογισμούς  νοικοκυριών και επιχειρήσεων οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας.

Όπως αποκάλυψε στο CNN Greece ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο «κουμπαράς» της παρέμβασης, η οποία φιλοδοξείται να έχει δραστικό χαρακτήρα» ρίχνοντας κατά την τιμή της κιλοβατώρας στα 16 λεπτά, θα τροφοδοτηθεί καταρχάς από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Θα αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστήριξαν το επιδοματικό μοντέλο κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την φορολόγηση των υπερκερδών πάντως, οι εξελίξεις αναμένονται να είναι άμεσες, όπως προοιωνίζεται από την αποστροφή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Στη συνέντευξή του στο newsbomb.gr, ο εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η Ρυθμιστική Ενέργειας έχει ολοκληρώσει τη σύνθετη άσκηση προσδιορισμού των σχετικών πινακών, και αναμένεται μέσα στον Μάιο να παραδώσει το πόρισμα της στην κυβέρνηση.

Κατά το ίδιο ορόσημο, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, θα υλοποιηθεί και η δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγηση κατά 90% αυτών των υπερκερδών, τα οποία θα επιστραφούν ως επιδότηση στους ευάλωτους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το CNN Greece, το εθνικό σχέδιο θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και γίνονται οι τελικές επεξεργασίες καθώς θα έχει μακρύ ορίζοντα εφαρμογής, θα διαμορφώνει τις τιμές στα φυσιολογικά επίπεδα των μηνών της προηγούμενης χρονιάς ενώ θα έχει και αναδρομική ισχύ, η οποία κατά πληροφορίες μελετάται να είναι, κατά το δυνατόν, αντίστοιχης χρονικής έκτασης.

Τούτων δοθέντων, τα νέα μέτρα θα ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο αλλά θα καλύψουν τουλάχιστον και τον Μάιο, με μια επιδότηση η οποία θα ανέλθει στα 72 ευρώ.

«Από την ώρα που θα εφαρμοστούν αυτά δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος που να είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω», προσδιορίζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το στίγμα του εθνικού σχεδίου.

Για να σταματήσει την «ηλεκτροπληξία» των αυξήσεων πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι της μια γκάμα επιλογών.

Στο πεδίο της χονδρικής να θεσπίσει καταρχάς για την παρέμβαση στο πεδίο της χονδρικής τιμής φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές στην εισαγωγή πλαφόν.

Από τη μια υπάρχει η εναλλακτική η ανώτατη τιμή που θα θεσπιστεί να ισχύσει οριζόντια.

Από την άλλη, στο τραπέζι η υπάρχει η πρόταση για την καθιέρωση διαφορετικής διατίμησης ανάλογα με το μοντέλο της ηλεκτροπαραγωγής.

Ακόμη υπάρχει και το σενάριο μιας συνδυαστικής παρέμβασης με πλαφόν και επιδοτήσεις στη λιανική ενώ έχει εξεταστεί και η διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου αλλά με μια γενναία αύξηση της επιδότησης στην λιανική τιμή του ρεύματος.

Από την άλλη φαίνεται ότι απομειώνονται οι πιθανότητες για μια παρέμβαση στον συντελεστή του ΦΠΑ που επιβαρύνει βασικά είδη διατροφής.