Με …ντομάτες υποδέχθηκαν τον Μακρόν – Πότε θα διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

307
Μια ομπρέλα προστατεύει τον πρόεδρο Μακρόν από ...ρίψεις λαχανικών στην αγορά του Σερζί

Σε αναμονή του διορισμού πρωθυπουργού και κυβέρνησης ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επέλεξε να επισκεφθεί λαϊκά προάστεια, στα οποία είχε κερδίσει ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λυκ Μελανσόν. Επαφή με τον κόσμο, σέλφις, ατμόσφαιρα συμπαθητική. Με μία εξαίρεση όμως το απόγευμα της Τετάρτης, στην λαϊκή αγορά του προαστείου Σερζί Ποντουάζ, όπου ο πρόεδρος μόλις για λίγα εκατοστά απέφυγε τις ριπές με ντοματίνια από αγανακτισμένου έμπορο.

Στο μεταξύ το μέγα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ποιόν θα διαλέξει ο Μακρόν για πρωθυπουργό; Θα είναι γυναίκα ή άνδρας; Κατά τη χθεσινή περιοδεία του πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε κάποιες ενδείξεις. Θέλει “ο νέος πρωθυπουργός να αφοσιωθεί στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά καθώς και παραγωγικά θέματα”, όπως υπογράμμισε. Για να προσθέσει: “Πιστεύω ότι το πολιτικό χρώμα δεν τα λέει όλα και μπορεί να ξεπεραστεί. Για παράδειγμα ο νυν πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προέρχεται από τη Δεξιά, άσκησε όμως τη σημαντικότερη κοινωνική  πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, γιατί είναι άνθρωπος της καρδιάς, με κοινωνικές ευαισθησίες” τόνισε.

Από Δευτέρα η νέα κυβέρνηση

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επανειλημμένα οργανώσει αυτές τις μέρες κλειστές συγκεντρώσεις με συμβούλους, “δεν έχει ακόμα καταλήξει στις επιλογές του”. Όπως και να έχει, μετά από τη δύσκολή καμπάνια, ο πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαλέξει για πρωθυπουργό ένα άτομο ικανό να επανενώσει μια κατακερματισμένη χώρα, όπου η Ακροδεξιά συγκεντρώνει το 41,6%.

Το σενάριο που προέχει αυτές τις ώρες προβλέπει παραίτηση του Ζαν Καστέξ έως τη Δευτέρα, οπότε θα ακολουθήσει ο διορισμός νέου πρωθυπουργού. Η παρουσίαση της νέας κυβέρνησης προβλέπεται για την επομένη. Η επίσημη τελετή για την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Μακρόν στο Ελιζέ εκτιμάται γύρω στις 8 Μαίου.