Αρθροσκόπηση – Αρθροπλαστική: Τέλος ο πόνος σε Γόνατο – Ισχίο – Ώμο

334

Ασφαλείς, ανώδυνες κι ελάχιστα τραυματικές οι τεχνικές της αρθροσκόπησης και της αρθροπλαστικής έχουν φέρει επανάσταση στην Ορθοπεδική Χειρουργική βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους να ανακτήσουν μια φυσιολογική ζωή, δίχως πόνο και αναπηρία.

Έχοντας εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ώστε να συνδυάζουν το βέλτιστο ιατρικό αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, οι δυο τεχνικές αποτελούν σήμερα την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για την αποκατάσταση πληθώρας ορθοπεδικών προβλημάτων στον ώμο, το ισχίο και το γόνατο.

Ειδικότερα:

Αρθροσκόπηση ισχίου

Ιδανική για τον καθαρισμό εκφυλισμένης άρθρωσης ή την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η οστεονέκρωση και οι χόνδρινες βλάβες, η αρθροσκόπηση του ισχίου επιτρέπει την ακριβή διάγνωση της βλάβης και ταυτόχρονα την επί τόπου αποκατάστασή της από έναν έμπειρο κι εξειδικευμένο oρθοπεδικό χειρουργό, χωρίς το εκτεταμένο χειρουργικό τραύμα που χαρακτηρίζει τις ανοικτού τύπου επεμβάσεις.

Μέσα από μικρές τομές, εισάγεται μια λεπτή κάμερα (αρθροσκόπιο)εντός της άρθρωσης μέσω της οποίας ο χειρουργός εντοπίζει τη βλάβη και να κατευθύνει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία για να την επιδιορθώσει.

Αρθροσκόπηση Ώμου

Η αρθροσκόπηση ενδείκνυται για τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπιση παθήσεων των ανατομικών δομών του ώμου, όπως η αρθρίτιδα, οι κακώσεις συνδέσμων και οι ρήξεις τενόντων.

Ως ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η αρθροσκόπηση του ώμου φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανοικτών χειρουργείων, όπως λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών και ταχύτερη ανάρρωση κι επάνοδο στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους επεμβάσεων για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση μικρών βλαβών στην άρθρωση του γόνατος. Ειδικότερα, θεωρείται ιδανική επιλογή για την αποκατάσταση κακώσεων σε συνδέσμους, όπως η ρήξη πρόσθιου χιαστού, ενδαρθρικά κατάγματα και βλάβες στους χόνδρους.

Ο χειρουργός εισάγει μια κάμερα (αρθροσκόπιο) μέσω μιας οπής στο δέρμα του για να διαπιστώσει με ακρίβεια το πρόβλημα. Στη συνέχεια κι από μια δεύτερη μικροτομή, εισάγει ειδικά μικρο-εργαλεία για να το διορθώσει. Κι όλα αυτά, με τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό υγιών ιστών.

Αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου συνιστά επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσης με νέα, τεχνητή. Εφαρμόζεται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, που έχουν υποστεί σημαντική φθορά στο ισχίο, ως συνέπεια από βαριά αρθρίτιδα και κατάγματα.

Σήμερα, υπάρχουν εξελιγμένες μέθοδοι αρθροπλαστικής του ισχίου, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με το από ποια κατεύθυνση γίνεται η πρόσβαση στην προβληματική άρθρωση και μπορούν να γίνουν είτε συμβατικά ή με ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Η τελευταία προτιμάται ολοένα και περισσότερο, καθώς περιορίζει τον τραυματισμό μυών και τενόντων κατά το χειρουργείο.

Αρθροπλαστική γόνατος

H αρθροπλαστική του γόνατος αποτελεί οριστική θεραπεία για την αρθρίτιδα του γόνατος. Η τελευταία επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωή των ασθενών, οι οποίοι βιώνουν έντονο πόνο και προοδευτικά περιορισμό της κίνησης, ακόμα και παραμόρφωση του γόνατος.

Ως μέθοδος έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ώστε να διασφαλίζεται ο ελάχιστος δυνατός τραυματισμός των μαλακών ιστών. Ειδικότερα, οι πλέον σύγχρονες τεχνικές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση μόνο εκείνης της πλευράς της άρθρωσης του γόνατος που νοσεί, διατηρώντας ανέπαφους τους χιαστούς συνδέσμους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση αλλά και το βέλτιστο ιατρικό αποτέλεσμα, με τη νέα, τεχνητή άρθρωση να δίνει μια αίσθηση πιο κοντά στο φυσιολογικό.