Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος

502

της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου*

Οι λογαριασμοί της ενέργειας έχουν φτάσει στα ύψη. Με τη διαβόητη πλέον “ρήτρα αναπροσαρμογής” πληρώνουμε διπλάσια και υπερδιπλάσια για το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με πέρυσι. Την τιμή του ρεύματος, που είναι συνδεδεμένη με την τιμή του φυσικού αερίου, καθορίζει και αναπροσαρμόζει (μόνο προς τα πάνω τον τελευταίο καιρό) το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρώπης. Όχι όμως σε όλες τις χώρες.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιρούνται από τη σύνδεση της τιμής του ρεύματος με αυτή του αερίου. Η εξαίρεση θα διαρκέσει για περίοδο 12 μηνών και θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των λογαριασμών του φυσικού αερίου κατά 40% για όλους τους καταναλωτές. Η τιμή της μεγαβατώρας του αερίου θα περιοριστεί κατά μέσο όρο στα 50€, την ώρα που στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 252€.

Τους προηγούμενους μήνες οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είχαν αντισταθεί στις παράλογες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας εξ ονόματος των πολιτών τους. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ είχε απειλήσει μάλιστα με αποχώρηση από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αν δε δινόταν λύση στο πρόβλημα, ενώ ανάλογες πιέσεις ασκούσε και ο Πορτογάλος Α. Κόστα. Και από ό,τι φαίνεται οι πιέσεις τους έπιασαν τόπο και το πορτοφόλι των πολιτών τους προστατεύεται αποτελεσματικά.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η ακριβή ενέργεια δεν είναι μονόδρομος. Αν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το κατάφεραν, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Προφανώς και μπορεί να διεκδικήσει υπέρ των πολιτών και των επιχειρήσεων που στενάζουν. Όμως επιλέγει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων διανομής ενέργειας που κερδοσκοπούν εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής λοιπόν. Οι κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου επέλεξαν να ενισχύσουν τους πολίτες τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας βάζει άλλη μια φορά να πληρώσουμε για να κερδίσουν τα συμφέροντα που τη στηρίζουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μεταξύ άλλων πρότεινε την αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό το μέτρο, που θα φέρει τουλάχιστον 50% μείωση στους λογαριασμούς, το θεώρησε “παροχολογία” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να έρθει μερικές μέρες αργότερα να το εξαγγείλει η Κομισιόν!

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για ανασχεδιασμό της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη της αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Δεσμεύτηκε επιπλέον για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες.

Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία θέλει να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας. Η αυριανή προοδευτική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανακουφίσει τους πολλούς με άμεσα μέτρα και θα διεκδικήσει να τους επιστραφούν τα υπερκέρδη της αισχροκέρδειας των λίγων. Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα μοναδικά συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

* Η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου είναι μέλος Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ