29 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Χορού

648

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η χορευτική κοινότητα αντιμετωπίζει την πρόκληση να παραμείνει πιο ενωμένη και πιο κινητοποιημένη από κάθε άλλη φορά , να βρει και να αποδείξει πάλι τον λόγο ύπαρξης της  διότι βιώνουμε απίστευτες τραγωδίες σε μια εποχή που θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα ως τη μετά-ανθρώπινη εποχή. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να χορεύουμε με σκοπό, να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Όταν μας στερούν κάτι πολύτιμο, τότε ακριβώς είναι που εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσο πολλά σημαίνει ο χορός για την ευρύτερη κοινωνία.  Ο χορός είναι ελευθερία και μέσω της ελευθερίας μας, πρέπει να απελευθερώσουμε άλλους από τις παγίδες που αντιμετωπίζουν σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Ο χορός δεν είναι πολιτική πράξη, καθίσταται όμως πολιτική πράξη επειδή κουβαλά στον πυρήνα του μια ανθρώπινη σύνδεση και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται στις περιστάσεις στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η παγκόσμια ημέρα χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του θεωρητικού του χορού χορευτή και χορογράφου, Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), επίσημου εκφραστή του σύγχρονου χορού. Ο χορός είναι η κοινή «γλώσσα» που ενώνει τους ανθρώπους

Η Διεθνής Ημέρα Χορού, είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – το χορό.

Καλούμε ενόψει της ημέρας αυτής  επαγγελματίες χορευτές, δασκάλους, μαθητές, γονείς, και φίλους για να στείλουμε όλοι μαζί το δικό μας μήνυμα:

Ο χορός εμπνέει, ελευθερώνει, μαγνητίζει, ενώνει, λυτρώνει, θεραπεύει δίχως σύνορα και δίχως χρώματα..

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χορού, οι σχολές χορού Κατερίνης και Αιγινίου με την συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης διοργανώνουν ένα Διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Απριλίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

29/04/2022 : 

Οι σχολές χορού ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλους προσφέροντας ελεύθερα μαθήματα χορού. Συγκεκριμένα :

  • ΣΧΟΛΉ ΧΟΡΟΎ & ΜΠΑΛΈΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  ΦΟΥΛΑ ΣΑΛΑΣΙΔΟΥ   Μ. ΑΛΕΞΆΝΔΡΟΥ 53.    Τηλ. 2351028661
  • ATELIER DE LA DANSE ΣΧΟΛΉ ΧΟΡΟΎ & ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΎ 8        Τηλ. 2351030955 , Atelierdeladanse.gr
  • ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΎ & ΜΠΑΛΈΤΟΥ  – ΜΕΡΌΠΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΊΔΟΥ  ΑΙΓΊΝΙΟ                         Τηλ. 6940182060

Επικοινωνήστε με τις σχολές ώστε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα τα οποία προσφέρουν προκειμένου να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να συμμετάσχετε σε κάποιο από αυτά.

30/04/2022 : 

11:00 Εκδήλωση χορευτικής πορείας από ανθρώπους της τέχνης του χορού αλλά και φίλους. Η πορεία θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία του Δήμου Κατερίνης(άγαλμα). Θα διασχίσει όλο τον πεζόδρομο (με μουσική από τα μεγάφωνα του Δήμου Κατερίνης) και θα καταλήξει στο Δημοτικό πάρκο και συγκεκριμένα στο συντριβάνι ( πίσω από την Εκάβη). Εκεί θα πραγματοποιηθούν χορευτικά δρώμενα από μαθητές των σχολών χορού καθώς και ολιγόλεπτη ομιλία από διακεκριμένους ανθρώπους του τόπου μας.

Καλούμε λοιπόν γονείς, φίλους και παιδιά ώστε όλοι μαζί να στείλουμε με την παρουσία μας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα χορού!

Ευγενία Γρατσούνα, διδάκτορας στην τέχνη,  καθηγήτρια χορού, χορογράφος και κριτικός χορού