Τροπικό λεοντόψαρο σε παραλία της Χαλκιδικής

517

Tροπικό λιονταρόψαρο ή λεοντόψαρο όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, εντοπίστηκε σε παραλία της Χαλκιδικής, και συνελήφθη από τον φακό του υποβρύχιου φωτογράφου, Νικόλα Σαμαρά.

Πρόκειται για τον φωτογράφο που τον περασμένο Οκτώβριο μάγεψε τον πλανήτη με το «εκπληκτικό» κλικ του Ιππόκαμπου έσερνε μια ιατρική μάσκα προστασίας.

Ο έμπειρος φωτογράφος, αν και είναι ο πρώτος που συνάντησε και φωτογράφισε το συγκεκριμένο είδος ψαριού στην ακτή Πόρτο Βαλίτσα της Χαλκιδικής, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής.

Όπως εξηγεί ο ίδιος σε ανάρτηση που έκανε στο προφίλ που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «και αναρωτιόμουν πότε θα «σκοντάψω πάνω σε αυτό το ψάρι. Είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα να το βλέπεις στην «αυλή» σου, ενώ έχεις συνηθίσει να το συναντάς σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εκπληκτική, όσο αντιφατικό κι αν είναι να συναντάς ένα τροπικό ψάρι σε ένα μεσογειακό τοπίο».

«Το συγκεκριμένο είδος ήδη έχει εντοπιστεί σε ύφαλους της Καραϊβικής γεγονός που συνιστά την πρώτη περίπτωση «εισβολής» λεοντόψαρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, ωστόσο η ύπαρξή του τεκμηριώθηκε μόλις πριν από οκτώ χρόνια. Η πρώτη επίσημη καταγραφή του στην Ελλάδα, έγινε μόλις πριν από δύο χρόνια στη Νότια Κρήτη, όμως πλέον έχει εξαπλωθεί στη βόρεια Ελλάδα και στις ακτές της Χαλκιδικής. Πάντως η ταχεία εξάπλωσή του λεοντόψαρου στη Μεσόγειο προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής  στην περιοχή, καθώς πρόκειται για το πιο επιζήμιο χωροκατακτητικό είδος ψαριού που είναι γνωστό στην επιστήμη», προσθέτει ο Νικόλας Σαμαράς.

Δεν έχει θηρευτές – Δηλητηριώδη τ’ αγκάθια του

Μιλώντας στο GRTimes, ο γνωστός φωτογράφος σημείωσε ότι το εν λόγω είδος ψαριού «έχει περάσει τη διώρυγα του Σουέζ από τις τροπικές θάλασσες και μέχρι πρότινος δεν είχε καμία σχέση με τη Μεσόγειο. Σ’ ότι αφορά τη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη, όμως ακόμη κι εκεί τα νερά είναι πολύ πιο ζεστά σε σχέση με αυτά της Χαλκιδικής. Το γεγονός ότι εμφανίστηκε στις θάλασσες της Β. Ελλάδας, σημαίνει ότι έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και ότι η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανέβει πολύ», σημείωσε.

Επιπλέον σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τον λόγο της ανησυχίας που προκαλεί η παρουσία του λεοντόψαρου στις ελληνικές ακτές, ο Νικόλας Σαμαράς υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο είδος δεν έχει θηρευτές. Και ακριβώς επειδή δεν έχει θηρευτές ό,τι βρίσκει το εξαφανίζει». «Δεν είναι πολύ μεγάλο σε όγκο, τα αγκάθια όμως που φέρει πάνω του είναι δηλητηριώδη και χρειάζεται προσοχή. Φαίνεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η θερμοκρασία και στις δικές μας θάλασσες, το βοηθάει να μείνει» συμπληρώνει.

Περισσότερες πληροφορίες για το λεοντόψαρο

Σύμφωνα με επιπρόσθετες πληροφορίες που αντλήσαμε από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, τα λεοντόψαρα είναι γνωστά μέλη του γένους Πτερόεις (Pterois), το οποίο είναι γένος δηλητηριωδών τροπικών θαλάσσιων ψαριών της οικογένειας των Σκορπαινίδων. Τα λεοντόψαρα χαρακτηρίζονται από τον έντονο χρωματισμό τους με κόκκινες, λευκές, μαύρες και κρεμ λωρίδες, εντυπωσιακά θωρακικά πτερύγια και δηλητηριώδεις άκανθες. Τα λεοντόψαρα είναι δημοφιλή ψάρια ενυδρείου, τα οποία αν και προέρχονται από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, πλέον έχουν επεκταθεί και εισβάλλει στον δυτικό Ατλαντικό, την Καραϊβική και τη Μεσόγειο.

Μπορούν να ζήσουν από 5 έως 15 χρόνια και έχουν σύνθετες συμπεριφορές ερωτοτροπίας και ζευγαρώματος. Τα θηλυκά απελευθερώνουν δύο συστάδες αυγών γεμάτες βλέννα, τα οποία μπορούν να περιέχουν έως και 15.000 αυγά.