Στις 16 Μαΐου ο Κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ – Το τετ α τετ με Μπάιντεν και η ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών

393

Μετά από έναν… μαραθώνιο επαφών Αθήνας-Ουάσιγκτον, δια της διπλωματικής οδού, ο οποίος ξεκίνησε από τις αρχές του 2022, η δεύτερη στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής “κλείδωσε” αργά χθες το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο Μπάιντεν, σε ένα τετ α τετ εφ’ όλης της ύλης, το οποίο αναμένεται ότι θα προσδώσει περαιτέρω προστιθέμενη αξία στις ήδη εξαιρετικές, όπως χαρακτηρίζονται, σχέσεις των δύο χωρών.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες, σε ένα σκηνικό παγκόσμιας ρευστότητας και αλλαγών, ελέω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα βρεθούν η στενή συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, η ενεργειακή ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και η αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, έρχεται προκειμένου να προσθέσει ακόμα ένα κομμάτι στην κυβερνητική φαρέτρα, η οποία έχει ως στόχο τη συνεχή ενδυνάμωση του ελληνικού αποτυπώματος.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να τιμήσουμε τα 201 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες συμμάχων και εταίρων να υποστηριχθεί ο λαός της Ουκρανίας και να επιβληθεί οικονομικό κόστος στη Ρωσία για την απρόκλητη επίθεσή της. Θα συζητήσουν επίσης τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα εστιάσουν επίσης στην ιστορία, στις δημοκρατικές αξίες και στους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας επί γενεές”, ανέφερε η ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς, βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, Όπως και οι σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που αποτυπώνεται στις δηλώσεις των τελευταίων μηνών τόσο από πλευράς Αθήνας, όσο και από πλευράς Ουάσιγκτον. Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί, αποτελεί κομβικό πυλώνα της στρατηγικής ασφάλειας και άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική, με το ρόλο της χώρας μας να βαίνει εξακολουθητικά αναβαθμισμένος. Άλλωστε, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών προσέθεσε ακόμα ένα ισχυρό κομμάτι στο παζλ των σχέσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον με την αμερικανική πρωτεύουσα να χαιρετίζει το ρόλο της Ελλάδας, σε μία περιοχή αυξημένου ενδιαφέροντος. Πέραν της ασφάλειας και της άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει προς το “ραντεβού” με τον πρόεδρο Μπάιντεν, έχοντας να επιδείξει μία σειρά κινήσεων σε οικονομικό επίπεδο, που αναβάθμισαν την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα, που έχει ως στόχο την άμεση έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, δομεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, τραβώντας τα βλέμματα κολοσσών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Όπως, για παράδειγμα, η JP Morgan. Στο πλαίσιο αυτό και κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα έχει επαφές με οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους funds, εκπέμποντας ακόμα ένα σήμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης δε θα έχει ως μόνο σταθμό του ταξιδιού του την Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός, στην, όπως αναμένεται, πολυήμερη παρουσία του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού,  θα επισκεφθεί, στις 22 Μαΐου, το Σικάγο, για επαφές με μέλη της ομογένειας, ενώ θα παρακολουθήσει και τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Παράλληλα, θα επισκεφθεί και τη Βοστώνη, για να απευθύνει ομιλία στο Boston College.