Ουκρανία: «Θέμα ωρών» η πτώση της Μαριούπολης – Υπό ρωσική κατοχή το 80% του Λουχάνσκ

456
Ταφή αμάχων στη Μπούτσα AP Photo/Emilio Morenatti, File

Η αγωνία γιγαντώνεται για τους εγκλωβισμένους της Μαριούπολης, καθώς η Ουκρανία  προτείνει ανοικτές διαπραγματεύσεις για την πόλη με σκοπό τη διάσωση «αμάχων και στρατιωτών», ενώ μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουχάνσκ.

Με μια ματιά:

  • Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για μια «ανθρώπινη καταστροφή» πείνας που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
    Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων ωθούν εκατομμύρια στη φτώχεια και σε «υποσιτισμό».
  • Στην Ουκρανία, ορισμένοι άμαχοι παγιδευμένοι για εβδομάδες στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη κατάφεραν να φύγουν, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι ήταν πολύ λιγότεροι από ό,τι αναμενόταν.
  • Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές λένε ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Μαριούπολη για να προσπαθήσουν να σώσουν τις ζωές όσων έχουν εγκλωβιστεί εκεί.
  • Ο Ρώσος ολιγάρχης Όλεγκ Τίνκοφ καταδίκασε τη «σφαγή» της χώρας στην Ουκρανία και ζήτησε να σταματήσει ο «τρελός πόλεμος».
  • Οικονομικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησαν από τη συνάντηση της G20 την ώρα που πήρε τον λόγο ο Ρώσος ομόλογός τους.

«Άνευ όρων» οι συνομιλίες για τη Μαριούπολη, λένε οι Ουκρανοί

Έτοιμη να λύσει το ζήτημα των εγκλωβισμένων αμάχων με τη διεξαγωγή ενός «ειδικού γύρου» διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην πολιορκημένη πόλη, δηλώνει η Ουκρανία μέσω αξιωματούχων της.

Ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας και βοηθός του προέδρου Μικαϊλο Ποντόλιακ έγραψε μεταξύ άλλων την Τετάρτη στο Twitter: «Ναι. Χωρίς όρους. Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε έναν «ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη. Ενας με έναν. Δύο με δύο. Για να σώσουμε τα παιδιά μας, τον Αζόφ, τους στρατιωτικούς, τους πολίτες, τους ζωντανούς και τους τραυματίες».

Η Ρωσία θέλει νίκη ενόψει 9ης Μαΐου

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.

Επέτειος – ορόσημο

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.