Νότια Αφρική: Ο στρατός κινητοποιεί 10.000 στρατιώτες μετά τις πλημμύρες που στοίχησαν τη ζωή σε 443 ανθρώπους

369

Ο στρατός της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε σήμερα ότι κινητοποιεί 10.000 στρατιώτες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο 443 ανθρώπων, άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή της ανατολικής ακτής της χώρας.

Η Νότια Αφρική επλήγη για μια εβδομάδα από ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η πλειονότητα των θυμάτων καταγράφηκε στην περιοχή του Ντέρμπαν, της πόλης-λιμάνι των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κουαζούλου-Νατάλ στον Ινδικό Ωκεανό. Περίπου 63 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

“Ο νοτιοαφρικανικός στρατός έλαβε εντολή να κινητοποιήσει 10.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της επιχείρησης Chariot”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει σε υποστήριξη “της προσπάθειας διαχείρισης της καταστροφής” αυτής άνευ προηγουμένου.

Οι στρατιώτες θα μετέχουν επίσης στις έρευνες και τη διάσωση θυμάτων, όπως και στις επιχειρήσεις καθαρισμού και μεταφοράς εξοπλισμών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχεδόν 4.000 σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και περισσότερα από 13.500 υπέστησαν ζημιές. Πολλά νοσοκομεία και περισσότερα από 550 σχολεία επλήγησαν και εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποιες ζώνες λόγω ζημιών σε δρόμους και σε γέφυρες.

Πυροσβέστες και ηλεκτρολόγοι του στρατού θα επέμβουν σε ζώνες στις οποίες έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση για μία εβδομάδα. Ο στρατός προβλέπει επίσης τη διανομή πόσιμου νερού και την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού του νερού.

Επίσης θα στηθούν σκηνές για την παροχή καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης σε αυτούς που έχουν μείνει άστεγοι.

Ο στρατός θα προσφέρει επίσης υποστήριξη από αέρος. Ελικόπτερα του στρατού συνδράμουν ήδη τις τελευταίες μέρες στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγουν η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία.

Δυνατή θα είναι επίσης η παροχή ιατρικής υποστήριξης με τη διάθεση ασθενοφόρων και την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού.