Κίνα: Σκληρό lockdown στην Σανγκάη – Ελλείψεις στα τρόφιμα – Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

140

Οι κάτοικοι της Σαγκάης δυσκολεύονται να προμηθευτούν κρέας, ρύζι και άλλα τρόφιμα εξαιτίας του lockdown. Οι αξιωματούχοι της πόλης έχουν παραδεχτεί ότι η πόλη αντιμετωπίζει «δυσκολίες», αλλά τονίζουν ότι προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων έχουν πυροδοτήσει μέτρα όπως η απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς τους, εάν διαγνωστούν θετικά στον κοροναϊό. Αντιμέτωποι με σκληρή κριτική, οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, επιτρέποντας σε γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά τους σε κέντρα απομόνωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές για παιδιά που απομακρύνθηκαν από γονείς τους, οι οποίοι δεν ήταν θετικοί στον κοροναϊό.

Την Τετάρτη στην πόλη ξεκίνησε νέος γύρος υποχρεωτικών μαζικών τεστ προκειμένου να εντοπιστεί και να απομονωθεί κάθε κρούσμα.

Οι κάτοικοι της Σαγκάης που διαγιγνώσκονται θετικοί δεν μπορούν να απομονωθούν στα σπίτια τους ακόμα κι αν νοσούν ήπια ή είναι ασυμπτωματικοί.

Είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν σε δομές καραντίνας, στις οποίες όπως καταγγέλλεται οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες.

Γιατί υπάρχει έλλειψη τροφίμων;

Όταν η «Όμικρον» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σαγκάη πριν από ένα μήνα, τέθηκαν σε καραντίνα μόνο ορισμένες περιοχές. Στη συνέχεια, καθώς ο ιός εξαπλώνονταν, οι αξιωματούχοι εφάρμοσαν ένα lockdown όπου η πόλη χωρίστηκε στα δύο και σε κάθε ένα από τα δύο μέρη εφαρμόζονταν ξεχωριστά μέτρα.

Τη Δευτέρα το lockdown παρατάθηκε επ’ αόριστον και κάλυψε ολόκληρη την πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι περισσότεροι κάτοικοι παραγγέλνουν φαγητό και νερό και λαμβάνουν από την κυβέρνηση λαχανικά, κρέας και αυγά.

Η επέκταση του lockdown, ωστόσο, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών.

«Παρακαλώ λύστε το πρόβλημα με τις παραδόσεις τροφίμων το συντομότερο δυνατό», έγραψε ένας χρήστης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo. «Πρώτη φορά στη ζωή μου που πεινάω», έγραψε ένας άλλος.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων για τις αυξήσεις στις τιμές, αλλά και για τον τρόπο επιβίωσης ηλικιωμένων ή κατοίκων χωρίς πολλές τεχνολογικές γνώσεις.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Λιου Μιν, αναπληρωτής διευθυντής της Δημοτικής Επιτροπής Εμπορίου της Σαγκάης.

Την Πέμπτη, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η πόλη θα προσπαθήσει να ανοίξει ξανά ορισμένες αγορές χονδρικής και καταστήματα τροφίμων. «Πραγματοποιούμε συναντήσεις και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», είπε ο Τσεν Τονγκ.

Οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας προειδοποίησαν σήμερα ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη λόγω της Covid-19 θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα.

Η αστυνομία της Σαγκάης παρουσίασε αναλυτικά τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης και τους ζήτησε «να πολεμήσουμε την επιδημία με μία καρδιά (…) και να εργαστούμε από κοινού για μια γρήγορη νίκη».

«Όσοι παραβιάζουν τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζονται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας από τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας (…) Αν οι πράξεις τους αποτελούν αδίκημα, θα εξετάζονται βάσει της νομοθεσίας», τόνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

 

Με πληροφορίες από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ