Δημοσκόπηση Prorata: Στις 5,5 μονάδες η «ψαλίδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Οι Έλληνες αισθάνονται απογοήτευση και θυμό

Μειώθηκε στις 5,5 μονάδες η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου. Απογοήτευση, θυμός, απελπισία, φόβος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των Ελλήνων, όπως καταγράφονται στη δημοσκόπηση της Prorata.

193

Η νέα δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» καταγράφει πτώση της Νέας Δημοκρατίας και μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την αντίστοιχη του περασμένου μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ καταγράφει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ποσοστό 30%, μειωμένο κατά 1% σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ποσοστό 24,5%, αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα. ΄

Έτσι η μεταξύ τους «ψαλίδα» είναι στις 5,5 μονάδες από 7 που ήταν τον Μάρτιο.

Το ΚΙΝΑΛ χάνει 0,5% από την προηγούμενη καταμέτρηση και καταγράφει ποσοστό 12%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να μένει εκτός βουλής με ποσοστό στο 2%, όπως και οι Έλληνες του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

5,5 μονάδες συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα και 15,5 μονάδες αυτοί που δήλωσαν αναποφάσιστοι ή εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν «άκυρο» – «λευκό» ή να απέχουν από τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στην ερώτηση «Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 46%, από 40% και 49% που συγκέντρωναν στη δημοσκόπηση του περασμένου Οκτωβρίου.

Δυσαρέσκεια για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Η συντριπτική πλειοψηφία, το 76% των ερωτηθέντων, χαρακτηρίζει ως σίγουρα ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 96% εκφράζει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 91% για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το 88% για τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσον αφορά στα συναισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες «κερδίζουν» η απογοήτευση σε ποσοστό 43%, ο θυμός σε ποσοστό 34%, η απελπισία σε ποσοστό 27% και ο φόβος σε ποσοστό 20%.

Αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, στην πρώτη θέση (64%) βρίσκεται η ακρίβεια, στη δεύτερη θέση οι χαμηλοί μισθοί / Συνθήκες Εργασίας (34%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα Εθνικά Θέματα (22%).

Τέλος, στην ερώτηση «αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει μια νέα περίοδος οικονομικής λιτότητας τους επόμενους μήνες, ποιος κατά τη γνώμη σας θα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη;» το 44% απάντησε «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20% «Όλες οι νυν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», το 35% «Οι διεθνείς εξελίξεις» και 1% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».