Συνέντευξη του Τεχνικού Διευθυντή της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για τις εργασίες στη Σήραγγα της Κατερίνης

646

Ο Τεχνικός Διευθυντής της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, κ. Κώστας Καλογήρου, απαντά στις ερωτήσεις του pierianews.gr για τις εργασίες αναβάθμισης της Σήραγγας της Κατερίνης, τις επιπτώσεις των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο αστικό περιβάλλον αλλά και για τα οφέλη των εργασιών αυτών.

 

 

Κύριε Καλογήρου, έχοντας ξεκινήσει εργασίες αναβάθμισης της Σήραγγας της Κατερίνης, μιλήστε μας λίγο με απλά λόγια για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Σήραγγας.

Η Σήραγγα της Κατερίνης βρίσκεται επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ και διασχίζει την αστική περιοχή του Δήμου Κατερίνης. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 2004. Το μήκος της σήραγγας είναι 1.100 μέτρα, με δύο κλάδους – έναν ανά κατεύθυνση – και τρεις λωρίδες κυκλοφορίας έκαστος.

Ο βασικός σκοπός των επικείμενων εργασιών είναι να αναβαθμιστεί η σήραγγα προκειμένου να εναρμονιστεί με την σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία περί λειτουργίας σηράγγων και να παρέχει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας προς τους οδηγούς, όπως και οι νέες σήραγγες του Έργου.

Συνοπτικά, οι τρεις άξονες των εργασιών αναβάθμισης είναι:

    • Πυροπροστασία και πυραντοχή
    • Φωτισμός και ενεργειακή βελτιστοποίηση
    • Αντικατάσταση, αναβάθμιση και εκμοντερνισμός των Ηλεκτρονικών & Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων (ΗΗΜ)

Ποια είναι η αναγκαιότητα του να γίνουν αυτές οι εργασίες στην περιοχή μας;

Το Ελληνικό Δημόσιο έκρινε επιβεβλημένες τις εργασίες αναβάθμισης της σήραγγας λόγω της παλαιότητας κατασκευής της, μιας και δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις λειτουργίας.

Το πιο χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι η αντοχή της σήραγγας σε φωτιές πολύ μεγάλου πυροθερμικού φορτίου, το οποίο μεγεθύνεται λόγω της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, όπως επίσης και η γήρανση των συστημάτων λόγω της 20ετίας που παρήλθε από την περίοδο ολοκλήρωσής της.

Δεδομένων των ανωτέρω, η εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης της σήραγγας είναι επιβεβλημένη.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη λειτουργία του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου αλλά και της αστικής ζώνης που τον περιβάλει;

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν τόσο την ασφάλεια όσο και τη λειτουργικότητα της σήραγγας, προκειμένου να εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο η διερχόμενη κυκλοφορία των οχημάτων μέσω της σήραγγας.

Κατά τη φάση κατασκευής έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μειωθούν οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις στην περιοχή, γι’ αυτό κι έχει επιλεγεί η υλοποίησή τους, κατά το μεγαλύτερο διάστημά, με αμφιδρόμηση του ενός κλάδου, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του αστικού ιστού από την διερχόμενη κυκλοφορία.

Ποιο υπολογίζετε ότι θα είναι το χρονικό εύρος των εργασιών;

Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών αναβάθμισης της Σήραγγας Κατερίνης υπολογίζεται σε 16-18 μήνες περίπου.

Γιατί επιλέχθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες αυτή τη χρονική στιγμή;

Επιθυμητή ήταν από πλευράς Δημοσίου η συντομότερη δυνατή χρονικά προσαρμογή της σήραγγας στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας. Μετά από μακρά πορεία μελετών, προετοιμασιών κι εγκρίσεων, δόθηκε από την Διοικητική Αρχή Σηράγγων το πράσινο φως για την έναρξή τους.

Προκειμένου να μην πληγεί ο τουριστικός κλάδος της Κατερίνης για τουλάχιστον 2 καλοκαιρινές περιόδους, υπάρχει πρόβλεψη για μερική διακοπή των εργασιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών; Και αν όχι γιατί ;

Εκτιμούμε πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις και δεν θα πληγεί ο τουριστικός κλάδος κατά την περίοδο των εργασιών, δεδομένου ότι η γεωγραφική έκταση των εργασιών είναι μικρή και η κυκλοφορία θα διατηρηθεί μέσω της αμφιδρόμησης του ενός κλάδου.

Ποιοι φορείς αναλαμβάνουν την οικονομική κάλυψη αυτού του έργου ;

Οι εργασίες αναβάθμισης της Σήραγγας Κατερίνης συγχρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Θα συμβάλει αυτό το έργο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας; (πρόσληψη προσωρινού προσωπικού για τις εργασίες, αγορές από την τοπική αγορά κλπ).

Η τοπική οικονομία ενισχύεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών αναβάθμισης της σήραγγας Κατερίνης μέσω της απασχόλησης εργατοτεχνικού δυναμικού από την περιοχή, της ενοικίασης εγκαταστάσεων, της διαμονής προσωπικού, μέσω προμηθειών υλικών κλπ.

Υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες εργασίες αυτού του βεληνεκούς στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας; και αν ναι ποιες είναι αυτές ;

Έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, το πρόγραμμα αναβάθμισης κι ανακατασκευής 96 γεφυρών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή της Πιερίας. Πλην των εργασιών αναβάθμισης της Σήραγγας Κατερίνης, υλοποιούνται και προγραμματίζονται για το άμεσο και απώτερο μέλλον εργασίες μικρότερης κλίμακας σε γέφυρες του νομού Πιερίας όπως στις περιοχές της Ν. Εφέσου, Αλυκής-Αρχαίας Πύδνας κι Αιγινίου κλπ.

 

Ευχαριστούμε κ. Καλογήρου για τον χρόνο σας.