Ζελένσκι: “Ελευθερία ή θάνατος” λέμε κι εμείς σήμερα όπως οι επαναστάτες σας

337

Μέσω τηλεδιάσκεψης απευθύνθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επικοινωνία που είχε μαζί του την 25η Μαρτίου.

“Για πάνω από ένα μήνα ξυπνάω κάθε μέρα και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος αμέσως μετά τον χαιρετισμό του: “Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει κτήριο. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει τα πάντα. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί”, είπε.

“Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες, η οποία ζούσαν ειρηβνικά με τους υπολοίπους κατοίκους. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές αυτής της ‘υπερχιλιετούς’ παρουσίας στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Με αυτή την παρουσία έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού στη χώρα. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα φαίνεται εύκολα αυτή η διάσταση που έφερε η ελληνική κουλτούρα” είπε ο Ζελένσκι.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

“‘Ελευθερία ή θάνατος’, έλεγαν οι επαναστάτες σας. Το ίδιο λέμε εμείς σήμερα”, είπε και αναφέρθηκε και στην Οδησσό: “Εκτός αυτού απειλείται η Οδησσός. Ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού. Η Οδησσός είναι ήρεμη σήμερα γιατί τα δικά μας στρατεύματα επιχείρησαν μακρύτερα για να απομακρύνουν τους βαρβάρους από εκεί”.

“Είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή εξωτερικά”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Σήμερα οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν”, είπε ο Ζελένσκι και προχώρησε σε αναφορά στη Φιλική Εταιρεία: “Η Φιλική εταιρεία (το είπε ελληνιστί) συγκροτήθηκε εδώ. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία νέα Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία άμεσα”.

“Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας μπορούμε να νικήσουμε”, είπε.

“Μην ακούτε εμένα. Ακούστε έναν αδερφό που μάχεται στη Μαριούπολη”.

Σε εκείνο το σημείο ένας Ελληνο-ουκρανός ονόματι Μιχαήλ μίλησε για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στη Μαριούπολη, λέγοντας κιόλας ότι ο παππούς του είχε πολεμήσει εναντίον των Ναζί. Στη συνέχεια μίλησε ο Αναστάσιος, επίσης Ελληνο-ουκρανός, οποίος κάλεσε σε βοήθεια την Ελλάδα: “Μπορείτε να μιλήσετε, να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη”.

“Ευχαριστώ την Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια και για τις κυρώσεις που επέβαλαν. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει για τη Μαριούπολη”, συνέχισε ο Ζελένσκι.

“Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατάφερναν να κατακτήσουν την Ουκρανία”, είπε ο Ουκρανός και συμπλήρωσε: “Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά. Πρέπει να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος ότι όταν επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει”.

“Εξ αρχής οι ενέργειες της Ουκρανίας στράφηκαν όχι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά κατά της Ευρώπης” δήλωσε.

“Οι λαοί μας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένοι”, είπε και συμπλήρωσε: “Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη όπου Ουκρανοί και Έλληνες και οι άλλες κοινότητες θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά”, είπε και έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα “Σλάβα Ουκραΐνι”.

Οι “απουσίες”

“Ναι” στο μήνυμα Ζελένσκι στην ελληνική βουλή είχαν εκφωνήσει Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν ενώ το Μερα25 είχε ενημερώσει ότι θα εκπροσωπηθεί από έναν βουλευτή του.