Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Ζελένσκι: Ζητά εξηγήσεις από τον Κ. Τασούλα

507

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παρέμβαση κατά τη διάρκειας της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή, Ελληνοουκρανού στρατιώτη, ο οποίος είναι μέλος του τάγματος του Αζόφ.

Πριν από λίγο με ανάρτησή του στο twitter , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “ιστορική ντροπή την ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή”.

Είχε προηγηθεί δήλωση της γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, με οποία χαρακτήρισε απαράδεκτο “ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ”. Προανήγγειλε μάλιστα ότι “σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα”.

Στο μεταξύ , κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ελληνοουκρανού στρατιώτη του τάγματος Αζόφ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την  Ολομέλεια της Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Α. Τσίπρας: 

Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση.
Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ.
Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή.
Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη.
Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή.

Όλ. Γεροβασίλη

“Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα”.

Ν. Φίλης: 

Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός.

Η συμπαράστασή μας προς τον ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής.