Πάτρα: θάνατος τριών κοριτσιών : που επικεντρώνονται οι έρευνες

374

Στο θάνατο της Ίριδας, του μικρότερου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, αναζητούν οι Αρχές το «κλειδί» της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τις έρευνες για το θάνατο της σπιτονοικοκυράς του ζεύγους, ελπίζοντας πως θα ρίξουν «φως» στα αίτια θανάτου της.

Οι αστυνομικοί έχουν θέσει στο επίκεντρο του νέου κύκλου ερευνών τον θάνατο του έξι μηνών βρέφους στις 21 Μαρτίου του 2021, εκτιμώντας πως εάν αποδείξουν πως επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια θα ακολουθήσει «τσουνάμι» εξελίξεων. Και αυτό επειδή το βράδυ που πέθανε η Ίριδα στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, εκτός από την μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, παρούσα ήταν και η θεία της, αδελφή της 33χρονης.

Αν και εφόσον ο θάνατος αποδοθεί σε εγκληματική ενέργεια και η Ρούλα Πισπιρίγκου διατηρήσει τη στάση που έχει ως τώρα και αν την ίδια στάση υιοθετήσει και το συγγενικό της πρόσωπο, εκτιμάται πως θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από κοινού.

Την ίδια ώρα, η δικαστική διερεύνηση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ήδη μια μέρα μετά την προφυλάκιση της κατηγορούμενης μητέρας.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Στην υπόθεση μπορούν να γίνουν περισσότεροι χειρισμοί, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου  αντιμετωπίζει ήδη την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Ήδη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν φτιάξει κατάλογο για τις καταθέσεις που πρέπει να λάβουν. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει κυρίως γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα γίνουν ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό των δύο παιδιών, για το πώς μπήκαν στο νοσοκομείο και τι συνέβη εκεί, αλλά θα επιμείνουν πολύ στη στάση και τη συμπεριφορά της μητέρας.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα που είχε διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή στην Ίριδα, είχε αναφερθεί -μετά από ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων- σε αλλοιώσεις συμβατές με ανοξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.

Στο «μικροσκόπιο» και ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς

Την ίδια ώρα, έρευνα έχει ανοίξει και για τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου. Οι συγγενείς της 69χρονης έχουν αναθέσει σε ιδιωτικό ερευνητή και δικηγόρο να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με την περιουσία της, καθώς και αν η σορός της έχει ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών ή έχει αποτεφρωθεί.

Ο δικηγόρος των συγγενών της 69χρονης, δήλωσε ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτει πως μοναδική περιουσία της γυναίκας ήταν το ακίνητο όπου κατοικούσε η ίδια και η οικογένεια Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου, το οποίο δεν έχει μεταβιβαστεί κάπου.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκταφή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι ύποπτο με τον θάνατό της, αν για παράδειγμα έχει δηλητηριασθεί.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι γνωστοί της αποθανούσας υποστηρίζουν πως η Ρούλα Πισπιρίγκου επικοινώνησε μαζί τους και τους είπε ότι πέθανε την Παρασκευή, ενώ το πιστοποιητικό θανάτου έχει εκδοθεί Σάββατο, κάτι που έχει δημιουργήσει υποψίες.

Ήδη, ο ιατρικός φάκελος της 69χρονης βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και πρόκειται να εξεταστεί ενδελεχώς και από ιατροδικαστή, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και εκταφή.

Τα έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τον μηχανισμό θανάτου της γυναίκας, δεδομένου του ότι μετά το θάνατό της εκδόθηκε απλό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο, δεν διενεργήθηκε νεκροτομή και κατά συνέπεια δεν συντάχθηκε ιατροδικαστική έκθεση. Και αυτό διότι η 69χρονη πέθανε νοσηλευόμενη.

Οι έρευνες των αστυνομικών στρέφονται πλέον «στο τι προηγήθηκε της εισαγωγής της στο νοσοκομείο». Σε αυτή την κατεύθυνση η εισαγγελική εντολή, την οποία εκτελούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών είναι σαφής: Να εξεταστούν όλοι οι φάκελοι που αφορούν στις νοσηλείες της 69χρονης, όχι μόνον από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου εξέπνευσε, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο (ακόμη και Κέντρο Υγείας) όπου πιθανόν είχε εισαχθεί στο παρελθόν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν δοθεί διά της υπηρεσιακής οδού εντολές να συλλεχθούν όλα τα ιατρικά στοιχεία που αναφέρουν το όνομα της 69χρονης, «ακόμη και αν επισκέφθηκε για λίγες ώρες ένα Κέντρο Υγείας νιώθοντας κάποια αδιαθεσία», αναφέρει γνώστης των ερευνών.

Φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι αστυνομικές Αρχές, ύστερα από την Εισαγγελική παραγγελία και για την φαρμακευτική αγωγή που χορηγείτο στην 69χρονη σε όλη τη διάρκεια που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά και προγενέστερα.

Άρση τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου της 33χρονης

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας, την άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία βρίσκεται πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της 9χρονης Τζωρτζίνας διέταξε η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.

Η έμπειρη δικαστική λειτουργός, που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση, λίγες ώρες μετά την προφυλάκιση της 33χρονης, προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και στον τρόπο που φέρεται να προμηθεύτηκε τη θανατηφόρα ουσία, την κεταμίνη η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κατ’ οίκον έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς στο σπίτι της κατηγορουμένης, στην Πάτρα, παρουσία εισαγγελέα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα.

Από τις συσκευές αυτές οι αρχές θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, ακόμη κι αν δεν λειτουργούν, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ύποπτα  μηνύματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες της 33χρονης, που μπορεί να «ξεκλειδώσουν» κρίσιμες για τη δικαστική έρευνα πληροφορίες.

Χρήσιμα στοιχεία εκτιμάται ότι θα αντλήσουν οι αρχές και από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου προκειμένου να διακριβωθεί εάν πράγματι έψαχνε, μέσω διαδικτύου, να προμηθευτεί την κεταμίνη, την οποία κατηγορείται ότι χορήγησε στον οργανισμό της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.