Δήμος Κατερίνης – ΔΗΠΑΚ Α.Ε.:  Με ταχείς ρυθμούς οι παρεμβάσεις στο δημοτικό κτίριο & στο αίθριο της δημοτικής αγοράς

Κώστας Κουκοδήμος: Ελκυστικός χώρος, σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες. Ασημίνα Πούλιου – Περδίκη: Εντός του 2022 η ολοκλήρωση των εργασιών.

410

Με ταχείς ρυθμούς και εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί είναι σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις από τον Δήμο Κατερίνης, οι οποίες υλοποιούνται με ευθύνη της ΔΗΠΑΚ Α.Ε. για την ανάπλαση, το «ξαναζωντάνεμα», μετά από πολυετή συνεχή υποβάθμιση και εγκατάλειψη, του δημοτικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Συνεχίζουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε θέσει, τις αισθητικές παρεμβάσεις ανάδειξης και συνολικής ανάπλασης στο δημοτικό κτίριο και στο αίθριο της δημοτικής αγοράς. Το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο είχε πράγματι πολλά και σημαντικά προβλήματα, θα πληροί σύντομα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί, να γίνει ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες».

Οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν και ακολουθούν:

Σε α’ φάση υλοποιήθηκαν στο δώμα του συγκεκριμένου δημοτικού κτιρίου εργασίες για την αποξήλωση στρώσεων τσιμέντου με σκοπό την εξυγίανση του δώματος, τη θεραπεία και την εφαρμογή υλικών υγρομόνωσης για την προστασία τόσο του στατικού φορέα όσο και των υποκείμενων καταστημάτων, ενώ έγινε λήψη υλικού και επί μέρους μελέτη στατικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των φθορών.

Εν συνεχεία και σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για την στατική ανάλυση και τον έλεγχο των δομικών στοιχείων του κτιρίου, οι κατασκευές στο δώμα (χώροι κινηματοθεάτρου) φορτίζουν υπέρμετρα τις υποκείμενες πλάκες, οι οποίες παρουσιάζουν μειωμένους συντελεστές ασφαλείας σε σχέση με τους προδιαγραφόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε ήδη α) η απομάκρυνση των υπερκείμενων κατασκευών, καθώς είναι τεχνικά αδύνατη η ενίσχυση των κρίσιμων θέσεων των πλακών οροφής των ισογείων καταστημάτων, χωρίς την απομάκρυνση των μόνιμων φορτίων των κατασκευών του κινηματοθεάτρου και β) η ενίσχυση των πλακών οροφής των ισογείων καταστημάτων σύμφωνα με τη στατική μελέτη ενίσχυσης.

Επιπλέον, θα ακολουθήσει αφενός, η κατασκευή ενισχυμένης τσιμεντοκονίας με προσθήκη ινών εμβαδού 545,9 τ.μ., η κατασκευή 4 φρεατίων απορροής πάνω στο δώμα και 10 φρεατίων πάνω στους προβόλους, με στεγανοποίηση των φρεατίων. Επίσης, η ενίσχυση στηρίξεων των πλακών δώματος και η αποκατάσταση υποστυλωμάτων και πλακών σε όλες τις στάθμες του κτιρίου.

Τέλος, θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθούν διαμορφώσεις στο αίθριο της δημοτικής αγοράς.

«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την εικόνα του χώρου, για να είναι ποιοτική για την καθημερινότητα όλων μας. Οι εργασίες όπως διαπιστώνετε προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022. Σύντομα, ο χώρος αυτός χώρος, που επί σειρά ετών υποβαθμίστηκε και υποβάθμισε την ευρύτερη περιοχή, θα γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη μας» τονίζει από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΔΗΠΑΚ Α.Ε. Ασημίνα Πούλιου – Περδίκη.