Πιστοποιητικό νόσησης: αλλαγή με την ημερομηνία λήξης

Εναρμόνιση των πιστοποιητικών και αλλαγή στην ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού νόσησης προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης.

458

Έτσι, όποιος έχει νοσήσει δεν θα χρειάζεται να κάνει στους τρεις μήνες την αναμνηστική δόση ή το εμβόλιο για να μπορεί να εκδώσει ένα πιστοποιητικό.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ χθες ο κ. Πλεύρης, στόχος είναι «να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών» και υπενθύμισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους κάνει τρίτη δόση στην Ελλάδα δεν λήγει.

Εξήγησε λοιπόν ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν προς όλα τα κράτη-μέλη για να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη μέλη, στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Το τρίμηνο, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, είχε αποφασιστεί προκειμένου να ενισχυθεί ο εμβολιασμός.

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης δεν αποσαφήνισε πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα ημερομηνία λήξης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΦΕΚ που είχε εκδοθεί στις 19 Φεβρουαρίου του 2022 ανέφερε για το πιστοποιητικό νόσησης:

«Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν έως και τις 4.12.2021 διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες ανεξαρτήτως του εάν αυτά εκδόθηκαν κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test).»

Ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τρεις δόσεις δεν λήγει, ενώ για όσους έχουν κάνει δυο δόσεις λήγει στο επτάμηνο. Εάν εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν, το πιστοποιητικό εμβολιασμού με δύο δόσεις θα πάρει παράταση δύο μηνών και θα λήγει στο 9μηνο.

Η ημερομηνία λήξης για όλα τα πιστοποιητικά σήμερα

  • Όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει 7 μήνες λήγει το πιστοποιητικό τους και θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
  • Με τρεις δόσεις εμβολίου δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης έληγε στο τρίμηνο, αλλά αυτό θα αλλάξει και η ημερομηνία λήξης θα είναι στο εξάμηνο.