Επιδότηση καυσίμων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα- Πώς θα πάρετε την επιδότηση

349

Πως θα κάνετε αίτηση 

Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr,  όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδίδουν την κάρτα καυσίμων, με τη διαδικασία να γίνεται όπως το «μοντέλο» του Freedom Pass στους φοιτητές το προηγούμενο διάστημα.

Από 30 έως 50 ευρώ θα είναι η ενίσχυση για το τρίμηνο από Απρίλιο έως Ιούνιο. Το επίδομα βενζίνης θα χορηγηθεί με αίτηση που θα κάνουν οι δικαιούχοι στην πλατφόρμα που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (και οι ελεύθεροι επαγγελματίες), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αφορά αυτοκίνητα ασφαλισμένα για τα οποία έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας και μπορεί να είναι συνιδιοκτήτες (ένας μόνον για κάθε αυτοκίνητο) ή έχουν αυτοκίνητο με leasing. Κάθε φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα όχημα και κάθε όχημα θα δηλώνεται από ένα μόνον πρόσωπο.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (όπως το freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Πότε λήγει η κάρτα καυσίμων

Όσοι «κατεβάσουν» το κουπόνι βενζίνης στο κινητό τους θα έχουν ένα μπόνους 5 ευρώ μεν, όμως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί πριν εξαργυρώσουν το ποσό σε κάποιο πρατήριο. Και αυτό γιατί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.7.2022. Εάν περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία, το επίδομα βενζίνης «καίγεται». Το ποσό που θα απομείνει επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο.

Τα ποσά για βενζίνη και πετρέλαιο

Η οικονομική ενίσχυση για καύσιμα θα δοθεί ως εξής:

  • 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ποιοι θα πάρουν έξτρα 5 ευρώ στην κάρτα καυσίμων

Στα παραπάνω ποσά προστίθεται και ένα μικρό έξτρα μπόνους ύψους 5 ευρώ για τους δικαιούχους που θα εξαργυρώσουν το «κουπόνι» μέσω της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας που θα έχουν στο κινητό τους.