“Άνεμος είμαι” – η ποιητική έκφραση του Νίκου Νέστωρα

509

Σχόλιο: Περικλής Χατζηγιάννης

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε η τρίτη ποιητική συλλογή του Νίκου Νέστωρα, Κατερινιώτη φιλολόγου και εκπαιδευτικού, με τίτλο «Άνεμος είμαι».

Ο ποιητής εκφράζει μέσα από τη δημιουργική του ανησυχία, στους περίτεχνους στίχους του, ευαισθησία, λυρισμό, προβληματισμό, αναζήτηση, έτσι που δικαιώνει τη ρήση του Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ότι: «η ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους.»

Μια ωδή στο πέρασμα του … Άνεμου.

Πριν την τελευταία ποιητική του συλλογή, ο Νίκος Νέστωρας, εξέδωσε άλλες δύο: «Δύσπνους Ικάνω-Στίχοι του έρωτα και της παρούσης ζωής» το έτος 2011 και τρία χρόνια αργότερα, το «Υπό Θηλέων Κατεκόπην».

Άνεμος είμαι

Στον πρόλογο της έκδοσης, ο ποιητής επισημαίνει: «Στις δύο προηγούμενες συλλογές μου, Δύσπνους Ικάνω  και Υπό θηλέων Κατεκόπην, και οι δύο από τις Εκδόσεις Πατάκη, προσπαθώντας να δώσω το στίγμα μου και τον τρόπο που σκέφτομαι, προέταξα αντί προλόγου εκτενείς εισαγωγές. Πλέον, έχω την άποψη ότι έγραψα περισσότερα από όσα έπρεπε. Χωρίς λοιπόν πρόλογο και διευκρινίσεις αυτή τη φορά και θέλω να πιστεύω ότι θα συντηρηθεί καλύτερα η περιέργεια και η όποια χαρά της προσμονής.»

Στο πρώτο ποίημα του τρίτου ποιητικού εγχειρήματος «Άνεμος είμαι»  του οποίου η επικεφαλίδα συνάδει με το γενικό τίτλο του βιβλίου, ο Νίκος προϊδεάζει τον αναγνώστη για την οπτική γωνία του δημιουργήματός του, αποσκοπώντας στο να τον τέρψει, να τον συγκινήσει,  να τον προκαλέσει αισθητική απόλαυση. Επιδιώκει με τον προσωπικό του προβληματισμό να αναδείξει το ανθρώπινο πεπρωμένο, όπως το σκιαγραφεί στο ποίημά του «το πλοίο».

Ξεφυλλίζοντας και απαγγέλλοντας ένα-ένα από τα σαράντα ένα λόγια στολίδια των στίχων, στέκομαι στο «της Μυρσίνης», όπου … περπατάω σε ροδώνες φανταστικούς με ονειρικά ροδόδεντρα, χρωματιστές παπαρούνες, σπάνια αγριολούλουδα. Τα πουλιά τραγουδάνε λογοτεχνικά, σχεδόν ποιητικά …

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μου στα μονοπάτια του εξαίρετου πονήματος, στέκομαι στην ανάγνωση του επιτύμβιου: Ο Χρόνος που ήταν η ζωή μου γύρισε την πλάτη. Όμως, χωρίς εσένα δε θα υπάρχει χρόνος.

Νίκο Νέστωρα. Στη λάμψη των ποιημάτων σου σίγουρα υπάρχει χρόνος. Όπως και ο πύρινος κύκλος του ήλιου και του … χρόνου.

Νίκο. Ένας ούριος άνεμος είναι βέβαιο θα πνέει αντάμα με  την αξιόλογη ποιητική σου συλλογή.