Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

606

Η 2α Απριλίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου 2007 ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1 άτομο στα 150 έχει διαταραχή αυτιστικού φάσματος, ενώ μπορεί να επηρεάσει κάθε παιδί και κάθε οικογένεια ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στο φάσμα του αυτισμού, ενώ θα πρέπει να κατανοήσουμε, πως οι άνθρωποι αυτοί παρά το γεγονός, ότι βλέπουν και αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο από εμάς, ωστόσο έχουν τη δική τους θέση μέσα σε αυτόν και οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τους εντάξουμε ομαλά στην κοινωνία, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.

Ένα κοινωνικό κράτος οφείλει να δημιουργεί και να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές με κύριο στόχο την ένταξη, την ενσωμάτωση, αλλά και τη συμπερίληψη όλων των πολιτών του ανεξαιρέτως. Επιβάλλεται η δημιουργία ενός πλαισίου μέτρων, ώστε οι αυτιστικοί άνθρωποι να μπορέσουν να αναπτύξουν, αλλά και να βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους, καθώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα παιδιών που μέσα στο κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και με τη συνεχή στήριξη και εκπαίδευση τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους έχουν καταφέρει, όχι μόνο να είναι πλήρως λειτουργικά, αλλά να εργάζονται, να προσφέρουν και να προοδεύουν.

Η ημέρα αυτή, ας αποτελέσει την αφορμή να ανοίξουμε λίγο περισσότερο τους ορίζοντές μας, να ενημερωθούμε καλύτερα για το φάσμα του αυτισμού, να καταρρίψουμε μύθους και ανακρίβειες και να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά προς την ένταξη των αυτιστικών ανθρώπων σε έναν κόσμο καλύτερο, με περισσότερη αποδοχή, που μας χωράει όλους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σοφία Μαυρίδου

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας