Πόλεμος στην Ουκρανία: Σημείο καμπής στις συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας

490
H επίθεση κατά του κυβερνητικού κτηρίου στο Μικολάιβ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν AP Photo/Petros Giannakouris

Τα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα και οι ουκρανικές αντεπιθέσεις συνεχίστηκαν σχεδόν στο σύνολο της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου, στην Κωνσταντινούπολη σήμερα υπήρξαν βήματα προόδου και ανακοινώσεις περί αποκλιμάκωσης των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τέθηκε το μέλλον της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς -κάτι που δεν είχε γίνει αποδεκτό προηγούμενα από τους Ουκρανούς- καθώς επίσης η πρόταση του Κιέβου περί ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας έναντι εγγυήσεων ασφαλείας από μια σειρά τρίτων χωρών. Από την πλευρά της Ρωσίας ανακοινώθηκε δραστική μείωση επιχειρήσεων στα περίχωρα του Κιέβου και στο Τσερνίχιβ, ενώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες αυτές, οι πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίστηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν δήλωσε ότι η ανακοίνωση για αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις συνομιλίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ο Φόμιν υποστήριξε ότι υπήρξε πρόοδος, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία συμφωνίας για την ουδετερότητα και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στρέφονται σε πρακτικά ζητήματα».

Η εξαγγελία της Μόσχας, που παρουσιάζεται ως βήμα καλής θέλησης, έρχεται καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις της παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό στασιμότητα, ως αποτέλεσμα της σκληρότερης ουκρανικής αντίστασης από την αναμενόμενη και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.

Πάντως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση της Ρωσίας για μερική αποκλιμάκωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.