Πώς μειώνεται ο φόρος έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις – Παραδείγματα

411

Έξτρα μπόνους που οδηγεί στη μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ μπορούν να κερδίσουν όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για την πληρωμή επαγγελματικών ομάδων με ροπή στη φοροδιαφυγή.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσοι φορολογούμενοι συναλλάσσονται με χρεωστικές, πιστωτικές e-banking κ.λ.π με 20 επαγγελματικές ομάδες θα μπορούν να μειώσουν το φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί,  γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

2. Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα “μετρούν” εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Στην διάταξη τονίζεται ότι  για τα φορολογικά έτη 2022 και έως το 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών στον τομέα της υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Ωστόσο, η παρεχόμενη έκπτωση, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς δεν επαρκεί για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό καθώς η παρεχόμενη έκπτωση δεν καλύπτει το ΦΠΑ που προσφέρουν τα επαγγέλματα που δεν εκδίδουν κατά σύστημα αποδείξεις.

Σημειώνουν ότι χρειάζονται μέτρα  πιο δραστικά και συγκεκριμένα  προτείνουν είτε την αύξηση του ποσοστού των δαπανών που θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδα άνω του 50%, είτε η έκπτωση να γίνεται κατευθείαν στον τελικό φόρο.

Όπως αναφέρουν σε κάθε περίπτωση το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τον ΦΠΑ που χαρίζουν ως έκπτωση διάφοροι επαγγελματίες. Εφόσον γίνει αυτό το ελληνικό δημόσιο θα είναι και πάλι κερδισμένο.

Πρώτον θα κάνει δώρο εκείνο (σ.σ. το δημόσιο) τον ΦΠΑ στους φορολογούμενους και δεύτερον και σημαντικότερο θα έχει περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος καθώς θα αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών που συνήθως δηλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση

Παραδείγματα

1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 3.000 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 19.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 19.100 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 2.902 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 198 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 5.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 18.500  ευρώ.

– Φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ: 3.100  ευρώ

– Φόρος για εισόδημα 18.500 ευρώ: 2.770 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 330 ευρώ.

3. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 1.500 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 1.500 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 9.500 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 10.000 ευρώ: 900 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 9.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 855 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 45 ευρώ.

Οι αποδείξεις που “μετράνε” διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με e-αποδείξεις

Ιατροί

Οδοντίατροι

Ορθοδοντικοί

Οστεοπαθητικοί

Χειροπράκτες

Οφθαλμίατροι

Χειροποδιστές

Ποδολόγοι

Ιατρικές υπηρεσίες

Δαπάνες που αφαιρούνται κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα

1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες

2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης

3. Εργασίες ηλεκτρολόγου

4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων

5. Εργασίες ξυλουργού

6. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ

7. Εργασίας σκυροδέματος

8. Υπηρεσίες ταξί

9. Κομμωτήρια, κουρεία  και καταστήματα ομορφιάς

10. Υπηρεσίες κηδειών

11. Υπηρεσίες μασάζ

12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας

13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες

14. Ανάπτυξη φωτογραφιών

15. Σχολές χορού

16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή

17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου

18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)

19. Νομικές υπηρεσίες

20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών