Ποιους ενοχλεί η Ειρήνη;

543

της Γνωσούλας  Χαϊλατζίδου*

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας πληγώνει κάθε μέρα. Μας πληγώνει το δράμα όσων βλέπουν τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται και τις πόλεις τους να καίγονται. Το δράμα των γυναικών που στέλνουν τους γιους και τους άντρες τους στο μέτωπο μας πληγώνει διπλά, ειδικά όσες έχουμε χάσει συγγενείς σε πολέμους. Το δράμα των Ουκρανών που ξεριζώνονται βίαια από τον τόπο τους μας πληγώνει αβάσταχτα.

Η ρωσική εισβολή είναι καταδικαστέα. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και επιβάλλει με τη δύναμη της ισχύος έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό των συνόρων. Η βίαιη αυτή εισβολή  απειλεί τόσο την ασφάλεια των λαών της όσο και το δημοκρατικό κεκτημένο της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου.

Αυτό το κεκτημένο -που αμφισβητεί η βίαιη ρωσική εισβολή- υπονομεύει με τη στάση της και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντί να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ειρήνευσης έσπευσε να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αντί να διεκδικήσει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, η ΝΔ ενέπλεξε τη χώρα εμμέσως πλην σαφώς σε μία ένοπλη σύρραξη. Και την ίδια στιγμή αφήνει την πρωτοβουλία των διπλωματικών κινήσεων ειρήνευσης στην Τουρκία του Ερντογάν, η οποία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της περιοχής.

Η πολεμοκαπηλεία τους όμως δεν έχει όρια. Τα γαλάζια τρολ του twitter αρχικά έτρεξαν να σπιλώσουν τη μεγάλη Συναυλία Ειρήνης, που διοργανώνει η “Αλληλεγγύη  για Όλους” στην Αθήνα με τη συμμετοχή δεκάδων γνωστών καλλιτεχνών, ως απόπειρα “ξεπλύματος” του Πούτιν! Τη σκυτάλη πήραν στελέχη της κυβέρνησης αλλά και η ΝΔ ως κόμμα καταγγέλλοντας τη Συναυλία Ειρήνης ως “πλυντήριο” της ρωσικής εισβολής παρομοιάζοντας τους διοργανωτές της με λάτρεις του Χίτλερ! Θέση φυσικά πήρε και ο Κων/νος Μητσοτάκης, φέρελπις διάδοχος του θρόνου, για να ειρωνευτεί τα ονόματα των καλλιτεχνών και τις προθέσεις τους.

Και προκαλεί ειλικρινή απορία τόσο σε εμένα όσο και στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας: τι ακριβώς είναι αυτό που ενόχλησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Το ότι όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες συσπειρώθηκαν γύρω από το αίτημα για άμεση παύση των εχθροπραξιών; Το ότι δίπλα σε αυτό προσέθεσαν και την αυτονόητη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες; Μήπως τους ενόχλησε η ισχυρή βούληση όλων αυτών να αντιταχθούν στον πόλεμο χωρίς να παίρνουν θέση υπέρ κάποιου από τους αντιμαχόμενους;

Η ειρήνη είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση. Ο πόλεμος μπορεί να φέρει μόνο πόνο, φτώχεια και θάνατο. Από τον πόλεμο επωφελούνται μόνο λίγοι και ισχυροί, ενώ από την ειρήνη επωφελούμαστε όλες και όλοι. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να ανεχθεί η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και γι’ αυτό επιδιώκει να σπιλώσει κάθε προσπάθεια συσπείρωσης γύρω από την ΕΙΡΗΝΗ.

Απέναντι στην πολεμοκάπηλη και εθνικά επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη εμείς αντιτάσσουμε ένα μεγάλο φιλειρηνικό κίνημα και ένα κύμα αλληλεγγύης στους νέους πρόσφυγες. Είμαστε πάντα με την ειρήνη και πάντα με τους λαούς που δοκιμάζονται.

 

* H Θεοδοσία (Γνωσούλα) Χαϊλατζίδου είναι μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ