Ουκρανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζονται οι μάχες

454
Κατεστραμμένα τανκς σε πόλη στα περίχωρα του Κιέβου AP Photo/Efrem Lukatsky

Στις 10:30 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει ο νεός γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολης, ενώ οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ηχούν για 34η ημέρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:
  • Συζητήσεις στην Τουρκία: Με ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες ειρηνευτικές συζητήσεις στη Κωνσταντινούπολη μεταξύ Μόσχας – Κιέβου. Προσχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επικαλούνται οι Financial Times εμφανίζει τη ρωσική πλευρά να μην επιμένει πλέον στον εν γένει ασαφή όρο περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και να «επιτρέπει» την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την προϋπόθεση της οριστικής εγκατάλειψης της προοπτικής εισδοχής στις δομές του ΝΑΤΟ.
  • Μάχες: Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, γύρω από το Τσερνίχιβ, το Μικολάιβ και το Χάρκοβο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ. Τα στρατεύματα «δεν έχουν σημειώσει πρόοδο προς το Κίεβο», αναφέρει ο ίδιος σύμφωνα με το CNNi, ενώ οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
  • Δύσκολη η κατάσταση στη Μαριούπολη: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό έλεγχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, με τους διαδρόμους εκκένωσης σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. «Είμαστε στα χέρια των κατακτητών», δήλωσε ο δήμαρχος τη Δευτέρα, ζητώντας την πλήρη εκκένωση όλων των κατοίκων.
  • Πυρηνικά: Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα τα χρησιμοποιούσε μόνο εάν «υπήρχε απειλή για την ύπαρξη της χώρας».
  • Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής εμφάνισαν συμπτώματα που μοιάζουν με δηλητηρίαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.